Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Doprinos razvoju mjerenja vlage higroskopnih materijala sušenih u vakuumu

Ante Čikić ; Technical College in Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 4, 43000 Bjelovar, Croatia
Ivan Samardžić ; J. J. Strossmayer University of Osijek, Mechanical Engineering Faculty in Slavonski Brod, Trg Ivane Brlić Mažuranić 2, 35000 Slavonski Brod, Croatia
Antun Stoić ; J. J. Strossmayer University of Osijek, Mechanical Engineering Faculty in Slavonski Brod, Trg Ivane Brlić Mažuranić 2, 35000 Slavonski Brod, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 3.080 Kb

str. 137-145

preuzimanja: 541

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 3.080 Kb

str. 137-145

preuzimanja: 265

citiraj


Sažetak

Sušenjem higroskopnih materijala, a naročito voća (borovnica, kupina, malina, itd.) i nekih vrsta povrća u vakuumskim sušarama zračenjem pri niskoj temperaturi, zadržavaju se njihova izvorna kakvoća i ljekovita vrijednost. Provedena su pokusna istraživanja primjenom metode kapacitivnog mjerenja snižavanja vlage plodova borovnice sušenih u vakuumu u cilju provjere metode i doprinosa mogućem razvoju primjenjivih uređaja. Korištena je realna vakuum komora sa zračećim pločastim električnim grijačima i pripadajućom funkcionalnom i regulacijskom opremom. Projektirani i izrađeni su mjerni senzori te je sklopljen i programiran mjerni uređaj. Promjenom vrlo malih vrijednosti električnog kapaciteta potvrđena je mogućnost mjerenja snižavanja vlage plodova borovnice pri provedbi režima sušenja. Istaknuta je uska povezanost preciznosti regulacije radnih parametara (podtlak, temperatura) u komori s točnosti mjerenja vlažnosti materijala. Interdigitalnim senzorom postignuta je prihvatljiva osjetljivost mjerenja vlažnosti sušenog materijala. Predložene su smjernice daljnjeg istraživanja i mogućeg razvoja primjenjivog mjernog uređaja.

Ključne riječi

borovnica, interdigitalni senzor, kapacitivno mjerenje, mjerenje vlage, sušenje zračenjem, vakuum komora

Hrčak ID:

97491

URI

https://hrcak.srce.hr/97491

Posjeta: 1.212 *