Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Dinamika promjena izdvojenih linearnih kraniofacijalnih parametara tijekom rasta

Mirna Pavlec-Weber ; Privatna ortodontska ordinacija, Prim. dr. sc Dragutin Weber, Varaždin, Hrvatska
Marina Lapter ; Zavod za ortodonciju Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Želimir Muretić ; Zavod za ortodonciju Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Senka Rajić-Meštrović ; Zavod za ortodonciju Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 13.857 Kb

str. 67-76

preuzimanja: 341

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 13.857 Kb

str. 67-76

preuzimanja: 304

citiraj


Sažetak

Istraživanje dinamike rasta linearnih kraniofacijalnih parametara rasta provedeno je na uzorku od 200 rentg eno grama, 106 ženskih i 94 muških ispitanika, koji su podijeljeni u pet dobnih skupina: 10 i 11, 12 i 13, 14 i 15, 16 i 17 te 18 i više godina.
Svrha istraživanja bila je utvrditi srednje vrijednosti linearnih varijabla za određene dobne skupine, opaziti njihove razlike prema spolu i registrirati dinamiku promjena tijekom rasta. Izvršena je procjena 5 linearnih kraniofacijalnih varijabli cjelokupnog uzorka eugnatih ispitanika: prednje kranijalne baze, maksilarne baze, mandibularne baze, prednja i stražnja visina lica. Utvrđene su srednje vrijednosti i razlike prema spolu, te procjena intenziteta i dinamike rasta za svaku varijablu. Dobivene srednje vrijednosti predstavljaju standarde koji su namijenjeni kvantitativnim procjenama kraniofacijalnog rasta ortodontskih pacijenata. Svi ispitivani linearni parametri veći su u muških ispitanika. Procjena dinamike pokazuje da većina ispitanih parametara intenzivnije raste u dobi između 10. i 11. te 12. i 13. godine, što se može tumačiti pubertetskom akceleracijom.
Kvantitativni pokazatelji koji su proizašli istraživanjem ovoga uzorka primjenjljivi su u kliničkoj procjeni kraniofacijalnog rasta ispitanika naše populacije.

Ključne riječi

kraniofacijalni pokazatelji; rast

Hrčak ID:

97562

URI

https://hrcak.srce.hr/97562

Datum izdavanja:

15.3.1999.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.087 *