Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ČIMBENICI VARIJABILNOSTI MORFOLOŠKIH ODLIKA OVČJEG VIMENA

Zoran Prpić orcid id orcid.org/0000-0003-0827-4594 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Boro Mioč ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivan Vnučec ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vesna Pavić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Miljenko Konjačić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 248 Kb

str. 263-277

preuzimanja: 414

citiraj


Sažetak

Selekcija mliječnih pasmina ovaca je, sve donedavno, bila usmjerena gotovo isključivo na povećanje količine proizvedenog mlijeka pa tako danas tipične mliječne pasmine ovaca proizvode i nekoliko puta više mlijeka od pasmina selekcioniranih za meso i vunu. Međutim, zbog stalne težnje za sve većom proizvodnjom mlijeka, masa vimena postaje prevelika te ju suspenzorni sustav vimena ne može izdržati pa se sve češće pojavljuju slučajevi njegove rupture. Navedeno bitno skraćuje proizvodni vijek životinje te nepovoljno utječe na prikladnost vimena strojnoj mužnji. Stoga je u posljednje vrijeme sve veći interes za dodavanjem tzv. funkcionalnih osobina vimena (poput morfologije vimena) u uzgojne programe u ovčarstvu, s ciljem povećanja biološke i ekonomske učinkovitosti, i to ne povećanjem proizvodnje, nego smanjenjem njezinih troškova. Ekonomska važnost morfologije ovčjeg vimena je u posljednje vrijeme sve naglašenija i u Hrvatskoj budući da se u sve više stada počinje primjenjivati strojna mužnja. Stoga je cilj ovog rada bio prikazati najvažnije čimbenike varijabilnosti morfologije ovčjeg vimena.

Ključne riječi

ovčje mlijeko; mliječna žlijezda; mužnja; pasmina; laktacija

Hrčak ID:

97641

URI

https://hrcak.srce.hr/97641

Datum izdavanja:

4.2.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.132 *