Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

POLIMORFIZMI PRKAG3 GENA I KAKVOĆA MESA SVINJA

Danijel Karolyi ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Ćurić ; Virje, Hrvatska
Valentino Držaić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 305 Kb

str. 279-290

preuzimanja: 475

citiraj


Sažetak

Česta pojava povećanog nakupljanja glikogena u mišićima i nizak konačni pH mesa kod svinja Hampshire pasmine i njezinih križanaca imaju genetsku osnovu. Uvjetuje ga dominantni mutirani RN¯ alel (R200Q supstitucija) na PRKAG3 genskom lokusu smještenom na 15. kromosomskom paru. PRKAG3 (¨Rendement Napoli¨ ili RN) gen kodira specifičnu izoformu γ3-pod-jedinice adenozin-monofosfat (AMP) aktivirane protein-kinaze (AMPK), ključnog enzima uključenog u regulaciji energetskog metabolizma stanice. Kod RN¯ mutanata je zbog visoke razine glikolitičkog supstrata (glukoze) u mišićima produljen pad pH post mortem, uz nisku konačnu pH–vrijednost mesa (tzv. ¨kiselo meso¨). Uz niski pH, ovakvo meso je svjetlije boje, reducirane sposobnosti vezanja vode, nižeg sadržaja proteina i općenito lošije preradbene kakvoće u odnosu na normalnu svinjetinu. Osim RN¯ mutacije, pronađeno je još nekoliko funkcionalno značajnih polimorfizama na PRKAG3 genu, od kojih je najvažniji rn* alel (V199I supstitucija), koji prevladava u većine komercijalnih pasmina, a na kakvoću mesa djeluje suprotno od RN¯ alela. Genski testovi za otkrivanje PRKAG3 polimorfizama danas su komercijalno dostupni, te ih uzgajivači svinja širom svijeta mogu koristiti u selekciji protiv RN¯ mutacije, ili kao pomoć u poboljšanju kakvoće mesa primjenom drugih molekularnih markera PRKAG3 gena.

Ključne riječi

PRKAG3; polimorfizam; RN¯ alel; Hampshire pasmina; kakvoća mesa

Hrčak ID:

97642

URI

https://hrcak.srce.hr/97642

Datum izdavanja:

4.2.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.515 *