Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Tehnološke promjene u poljoprivredi i seoska društva

Milan Župančić ; Institut za društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska - Jugoslavija


Puni tekst: hrvatski pdf 2.043 Kb

str. 407-417

preuzimanja: 604

citiraj


Sažetak

Proizvodnja hrane, odnosno problematika razvoja poljoprivrede, vrlo je
zahvalna tema za analizu postojećih kontroverzi u pogledu budućeg razvoja u
svjetskim razmjerima. Taj je problem osobito izražen u zemljama Trećega svijeta,
gdje je sve veći raskorak između eksplozivnog porasta stanovništva i nedovoljne
agrarne proizvodnje. Relevantna svjetska literatura (futurološka, neomaltuzijanska)
daje različite odgovore o izgledima za rješavanje ovoga problema u budućnosti.
U drugom dijelu članka autor problematizira odnos seoskih društava i tehnoloških
promjena. Uočljivo je da seoska društva, iz različitih razloga, vrlo teško ili sporo
prihvaćaju različite inovacije koje dovode do porasta poljoprivredne proizvodnje.
Razbijanje seoske autarkičnosti i razvoj industrijalizirane i komercijalne poljoprivrede,
gdje je poljoprivreda otvoren segment ekonomije, najefikasnije je rješenje za
tehnološka inoviranja poljoprivrede i put za povećanje proizvodnje hrane na svjetskom
planu. To ne znači destrukciju svih socijalnih i kulturnih karakteristika seoskog
društva, već njihovo adaptiranje na nove situacije.

Ključne riječi

tehnološke promjene; proizvodnja hrane; porast stanovništva; seosko društvo

Hrčak ID:

99606

URI

https://hrcak.srce.hr/99606

Datum izdavanja:

21.9.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.787 *