Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ultrafiltracija punomasnog mlijeka

Mihailo Ostojić ; Institut za mlekarstvo, Beograd
Milan Prijić
Mirjana Tintor
Aca Cagarić


Puni tekst: hrvatski pdf 796 Kb

str. 41-46

preuzimanja: 1.605

citiraj


Sažetak

Autori su ispitivali upotrebu suvremenih procesa ultrafiltracije ponomasnog mlijeka. Korištena je oprema za ultrafiltraciju firme ALFA-LAVAL sa membranom druge generacije tubularnog tipa marke ROMICON. Svježe pasterizirano punomasno mlijeko je koncentrirano na 26,10-30,16% suhe tvari i 12,24-18,07% proteina. Utvrđeni su parametri ultrafiltracije, koeficijent zadržavanja proteina, propustljivost proteina, fluks permeacije, optimalne temperature i dr. Retentat je korišten za proizvodnju bijelog mekog sira i nisko laktoznog jogurta.

Ključne riječi

punomasno mlijeko; ultrafiltracija

Hrčak ID:

99653

URI

https://hrcak.srce.hr/99653

Datum izdavanja:

2.2.1984.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.511 *