Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj brzine hlađenja i programiranog pranja na kvalitetu mlijeka

Velimir Jovanović ; Institut za mlekarstvo, Beograd
Dušan Završnik
Peter Kokol


Puni tekst: hrvatski pdf 1.466 Kb

str. 132-142

preuzimanja: 653

citiraj


Sažetak

U okviru atestnog ispitivanja novog tipa opreme za hlađenje mlijeka kompletirane sa programiranim uređajem za njeno automatsko pranje (cisterna tip ZHN od 3.000 lit.) autori su, osim provjere njenih tehnoloških svojstava, pratili i njen utjecaj na bakteriološku kvalitetu mlijeka. Temperaturni režim postignut pri hlađenju mlijeka u ovoj cisterni uklapa se u rigorozne norme mljekarski razvijenih zemalja. Sprečavanje kontaminacije mlijeka za vrijeme muže i njegovo prihvaćanje u efikasno saniranu cisternu, uz brzo djelovanje niske temperature, doprinijelo je da se dobije mlijeko sa ukupnim brojem bakterija od 35.550 u 1 ml, što predstavlja takav bakteriološku kvalitetu koji može biti cilj ne samo naše, već i mljekarski razvijenijih zemalja

Ključne riječi

kvaliteta mlijeka; brzina hlađenja; programirano pranje

Hrčak ID:

99905

URI

https://hrcak.srce.hr/99905

Datum izdavanja:

3.5.1984.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.439 *