Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Mikrobiološka kvaliteta vode u proizvodnji maslaca

Ivan Bach ; Tehnološki fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 663 Kb

str. 101-107

preuzimanja: 886

citiraj


Sažetak

Poznato je, da mnogi mikroorganizmi svojom raznovrsnom i velikom aktivnošću mogu uzrokovati nepoželjne promjene u mlijeku i njegovim prerađevinama, pa su oni u stvari najčešći uzrok kvarenju ove najvrednije grupe namirnica životinjskog porijekla. Proizvođači mlijeka i vrhnja moraju, stoga, poznavati izvore mikroorganizama koji izazivaju brze promjene u t im proizvodima, uvjete koji pogoduju njihovom rastu i razmnožavanju te metode s pomoću kojih se oni mogu ukloniti odnosno spriječiti njihova aktivnost. Jednako tako moraju i proizvođači mliječnih prerađevina biti upoznati, ne samo sa spomenutim problemima koji se odnose na uvijek prisutne mikroorganizme u sirovini, već i s ulogom mikroorganizama koja dolazi do izražaja u toku proizvodnog postupka, a naročito u toku duljeg čuvanja odnosno skladištenja gotovih proizvoda.

Ključne riječi

maslac; voda; mikrobiološka kvaliteta

Hrčak ID:

67664

URI

https://hrcak.srce.hr/67664

Datum izdavanja:

3.5.1968.

Posjeta: 1.498 *