Izvorni znanstveni članak
Mikrobiološka kvaliteta vode u proizvodnji maslaca
Ivan Bach
; Tehnološki fakultet, Zagreb
Sažetak
Poznato je, da mnogi mikroorganizmi svojom raznovrsnom i velikom aktivnošću mogu uzrokovati nepoželjne promjene u mlijeku i njegovim prerađevinama, pa su oni u stvari najčešći uzrok kvarenju ove najvrednije grupe namirnica životinjskog porijekla. Proizvođači mlijeka i vrhnja moraju, stoga, poznavati izvore mikroorganizama koji izazivaju brze promjene u t im proizvodima, uvjete koji pogoduju njihovom rastu i razmnožavanju te metode s pomoću kojih se oni mogu ukloniti odnosno spriječiti njihova aktivnost. Jednako tako moraju i proizvođači mliječnih prerađevina biti upoznati, ne samo sa spomenutim problemima koji se odnose na uvijek prisutne mikroorganizme u sirovini, već i s ulogom mikroorganizama koja dolazi do izražaja u toku proizvodnog postupka, a naročito u toku duljeg čuvanja odnosno skladištenja gotovih proizvoda.
Ključne riječi
maslac; voda; mikrobiološka kvaliteta
Hrčak ID:
67664
URI
Datum izdavanja:
3.5.1968.
Posjeta: 1.474 *