Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Problematika razvoja nautičkoga turizma na hrvatskim rijekama

Mirjana Kovačić ; Primorsko-Goranska County
Srećko Favro
Ana Gundić


Puni tekst: engleski pdf 461 Kb

str. 247-259

preuzimanja: 1.060

citiraj


Sažetak

Turizam je danas jedna od najvažnijih gospodarskih djelatnosti, a nautički turizam, kao njegov selektivni oblik, ima posebno značenje za razvoj Hrvatske. To se izražava kontinuiranim rastom prihoda i fizičkim pokazateljima ostvarenja, kao i pozitivnim socio-ekonomskim učincima u okruženju.
Hrvatsku karakterizira razvedena obala i atraktivnost otočnoga prostora. Upravo zbog takvih prirodnih potencijala nautički turizam ima iznimne mogućnosti za daljnji razvoj. On na hrvatskim rijekama nije razvijen, pa još uvijek nije prepoznat kao gospodarski potencijal. Nedostaje pritom sustavni pristup razvoju, zbog čega se očituje samo u nekoliko rekreativnih oblika.
Autori u radu definiraju i analiziraju probleme koji uzrokuju usporen razvoj nautičkoga turizma na hrvatskim rijekama. Istražuju se geofizička i prirodna obilježja hrvatskih rijeka, plovnost njihovih putova i mogućnosti korištenja za razvoj nautičkog turizma. Autori naglašavaju neposredne i posredne koristi što bi ih razvoj nautičkog turizma na rijekama omogućio područjima u kojima se može razvijati, ali i koristi za cijelu državu.

Ključne riječi

nautički turizam; rijeke; Hrvatska; gospodarski razvoj

Hrčak ID:

62170

URI

https://hrcak.srce.hr/62170

Datum izdavanja:

14.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.283 *