Izvorni znanstveni članak
Mogućnosti i potencijalne prijetnje hrvatskom maslinarstvu u Europskoj uniji
Eva Perica
; Zadar, Hrvatska
Marija Cerjak
orcid.org/0000-0003-0696-4364
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ornella Mikuš
orcid.org/0000-0001-8116-3159
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Cilj ovog rada je utvrditi koje su mogućnosti te koje su potencijalne prijetnje hrvatskom maslinarstvu po ulasku u Europsku uniju. Na osnovi dostupnih statističkih podataka izrađena je proizvodno-potrošna bilanca maslinovog ulja, provedeni su ekspertni intervjui o očekivanjima glede tržišta maslinovog ulja po ulasku u EU, te je izrađena SWOT analiza maslinarskog sektora na osnovi koje su predložene strategije daljnjeg razvoja sektora. Istraživanje je pokazalo da je hrvatsko maslinarstvo posljednjih petnaestak godina imalo značajan uzlet, no to još uvijek nije dovoljno da bi bilo konkurentno EU proizvođačima maslinovog ulja. Glavne prednosti koje Hrvatska ima jesu kvaliteta, dugogodišnja tradicija bavljenja maslinarstvom i proizvodnjom maslinovog ulja, autohtone sorte maslina, te veliki potencijal za bavljenje ekološkom proizvodnjom. Potencijalne prijetnje pri ulasku na zajedničko EU tržište su liberalizacija tržišta koja donosi veći broj konkurenata i smanjenje prodajnih cijena, nedovoljna prilagodba maslinara novim tržišnim uvjetima, ali i zainteresiranosti stranaca za kupnju hrvatskih maslinika. Daljnji razvoj sektora trebao bi se usmjeriti na pripremu maslinara za očekivane, nove tržišne prilike, poslovno povezivanje gospodarskih subjekata, zaštitu proizvoda zemljopisnim oznakama, maksimalno iskorištenje potencijala turističke potrošnje te jačanje promocije koja obuhvaća i edukaciju potrošača o prednostima maslinovog ulja.
Ključne riječi
hrvatsko maslinarstvo; EU; SWOT analiza; strategije razvoja
Hrčak ID:
69039
URI
Datum izdavanja:
2.4.2011.
Posjeta: 3.987 *