Izvorni znanstveni članak
Utjecaj inkubacijske temperature i koncentracije aflatoksina M1 u mlijeku na larve račića Artemia salina
Lejla Duraković
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Laboratory for General and Food Microbiology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, Zagreb, Croatia
Mihaela Blažinkov
Andrea Skelin
Sanja Sikora
Frane Delaš
Mirna Mrkonjić-Fuka
Katarina Huić-Babić
Sulejman Redžepović
Sažetak
Proučavani su utjecaji inkubacijske temperature i koncentracije aflatoksina M1 (AFM1) na larve račića Artemia salina kao biologijskog indikatora u temperaturnom rasponu od 20 °C do 40 °C. Povišenje
temperature inkubacije uzrokovalo je povećanu osjetljivost račića na AFM1. Optimalna osjetljivost očitovala se pri 30 °C. Pozitivni rezultati dobiveni su pri koncentraciji AFM1 0,18 μ g x L-1 pasteriziranog
mlijeka uz izraženu smrtnost višu od 15 %. Smrtnost viša od 90 % očitovala se pri koncentracijama AFM1 0,9 μ g x L-1 i višim. Test se može provesti u tijeku 30-60 sati.
Ključne riječi
aflatoksin M1; biotest; Artemia salina; vrijednosti LC50 i T50
Hrčak ID:
69095
URI
Datum izdavanja:
14.6.2011.
Posjeta: 2.868 *