Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Identifikacija i optimiranje kritičnih komponenata podloge pomoću statističkog eksperimentalnog dizajna radi povećanja proizvodnje ksilanaze iz Aspergillus flavus DFR-6

Ajay Pal ; Biochemistry and Nutrition Discipline, Defence Food Research Laboratory, Siddarthanagar, Mysore 570 011, India
Farhath Khanum ; Biochemistry and Nutrition Discipline, Defence Food Research Laboratory, Siddarthanagar, Mysore 570 011, India


Puni tekst: engleski pdf 157 Kb

str. 228-236

preuzimanja: 1.153

citiraj


Sažetak

Da bi se optimirali uvjeti submerzne fermentacije te povećala proizvodnja ksilanaze iz Aspergillus flavus DFR-6, primijenjeni su Plackett-Burmanov i centralno složeni dizajn. Plackett-Burmanov dizajn pokazao je da su pozitivni učinci dodatka kvaščeva ekstrakta, pšeničnih mekinja, Tween 80 i NaNO3 statistički značajni na razini od 10 %. Međusobni učinci tih faktora isključeni su pomoću centralno složenog dizajna, a zatim je podloga optimirana pomoću „Design Expert“ softvera. Utvrđen je odgovarajući (97,2 %) sastav optimirane podloge s minimalnom količinom organskog dušika, i to: 4,09 g/L NaNO3; 0,5 g/L K2HPO4; 0,25 g/L MgSO4·7H2O; 0,25 g/L KCl; 0,005 g/L FeSO4; 24,99 g/L pšeničnih mekinja; 10 g/L kvaščeva ekstrakta i 0,21 mL/L Tween 80 (pH=5,0). Enzim je proizveden u 50 mL podloge, s 1 % inokuluma, u Erlenmeyerovoj tikvici od 500 mL, na temperaturi od 35 °C. Pri tim je uvjetima, nakon 6 dana fermentacije bez miješanja, dobiveno 31,4 U/mL ksilanaze, što je otprilike 4 puta više nego na neoptimiranoj podlozi.

Ključne riječi

statistički dizajn; optimiranje; ksilanaza; submerzna fermentacija; lignoceluloza

Hrčak ID:

69478

URI

https://hrcak.srce.hr/69478

Datum izdavanja:

15.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.164 *