Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Proizvodnja acidofilnog mlijeka u Zagrebačkoj mljekari

Slavica Švigir-Varga ; Zagrebačka mljekara, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 533 Kb

str. 11-15

preuzimanja: 799

citiraj


Sažetak

Iako je Lbc. acidophilus otkriven 5 godina prije Lbc. bulgaricusa, on nije proučavan gotovo 20 godina. Razlog je u tome, što su prvi izolirani sojevi, imali vrlo slabu gotovo nikakvu sposobnost acid-precipitacije bjelančevina mlijeka. Godine 1922. Amerikanci su uspjeli dobiti sojeve Lbc. acidophilusa, koji su brzo koagulirali mlijeko i od tada taj se bacil počeo primjenjivati u proizvodnji mliječno-kiselih proizvoda, tj. kao dijetetski proizvod.

Ključne riječi

mlijeko; acidofilno mlijeko

Hrčak ID:

70738

URI

https://hrcak.srce.hr/70738

Datum izdavanja:

2.1.1970.

Posjeta: 1.409 *