Izvorni znanstveni članak
Lačan ne haje toliko za ljubav: gastronomija Dunda Maroja između srednjovjekovlja i renesanse
Jelena Ivanišević
Puni tekst: hrvatski pdf 280 Kb
str. 9-25
preuzimanja: 2.503
citiraj
APA 6th Edition
Ivanišević, J. (2011). Lačan ne haje toliko za ljubav: gastronomija Dunda Maroja između srednjovjekovlja i renesanse. Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku, (49), 9-25. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/70880
MLA 8th Edition
Ivanišević, Jelena. "Lačan ne haje toliko za ljubav: gastronomija Dunda Maroja između srednjovjekovlja i renesanse." Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku, vol. , br. 49, 2011, str. 9-25. https://hrcak.srce.hr/70880. Citirano 26.12.2024.
Chicago 17th Edition
Ivanišević, Jelena. "Lačan ne haje toliko za ljubav: gastronomija Dunda Maroja između srednjovjekovlja i renesanse." Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku , br. 49 (2011): 9-25. https://hrcak.srce.hr/70880
Harvard
Ivanišević, J. (2011). 'Lačan ne haje toliko za ljubav: gastronomija Dunda Maroja između srednjovjekovlja i renesanse', Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku, (49), str. 9-25. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/70880 (Datum pristupa: 26.12.2024.)
Vancouver
Ivanišević J. Lačan ne haje toliko za ljubav: gastronomija Dunda Maroja između srednjovjekovlja i renesanse. Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku [Internet]. 2011 [pristupljeno 26.12.2024.];(49):9-25. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/70880
IEEE
J. Ivanišević, "Lačan ne haje toliko za ljubav: gastronomija Dunda Maroja između srednjovjekovlja i renesanse", Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku, vol., br. 49, str. 9-25, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/70880. [Citirano: 26.12.2024.]
Sažetak
Tema hrane u hrvatskoj književnosti rijetko je bila predmet istraživanja. Iako se o Marinu Držiću pisalo mnogo, tematska i motivska razina koja se tiče prehrane u Držićevu je pismu slabo osvijetljena. Ovaj će rad pokušati skicirati opseg korištenja motiva vezanih uz prehranu u komediji Dundo Maroje, pokazati koliki je utjecaj kulinarstva renesanse na jelovnike opisane u djelu, iščitati razlike u prehrani bogatih i siromašnih slojeva koje možemo rekonstruirati iz teksta, odnosno ukazati na višeslojnost i višeznačnost gastronomskih tema u Držićevu djelu.
Ključne riječi
Hrčak ID:
70880
URI
https://hrcak.srce.hr/70880
Datum izdavanja:
29.6.2011.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 4.183
*