Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Mikrovalna ekstrakcija bioaktivnih spojeva

Monika Blekić ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
Anet Režek Jambrak orcid id orcid.org/0000-0001-7676-6465 ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
F. Chemat ; Sveučilište u Avignonu, UMR A 408 INRA, 33 Rue Louis Pasteur, 84029 Avignon, Francuska


Puni tekst: hrvatski pdf 6.185 Kb

str. 32-47

preuzimanja: 2.565

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 6.185 Kb

str. 32-47

preuzimanja: 2.004

citiraj


Sažetak

Mikrovalna ekstrakcija predstavlja novu tehniku tretiranja i procesiranja prehrambenih proizvoda. U radu su prikazani primjeri mikrovalne ekstrakcije bioaktivnih spojeva. Prikazan je novi inovativni uređaj za mikrovalnu ekstrakciju i hidrodifuziju s gravitacijom. Prikazane su prednosti korištenja ovog uređaja, a to je kraće vrijeme ekstrakcije i ekstrakcija sa ili bez otapala. Nova metoda je uspoređivana sa standardnim metodama ekstrakcije. Mogu se vidjeti pozitivne i negativne strane mikrovalnog tretiranja te njihov utjecaj na razvoj oksidacije u suncokretovom ulju podvrgnutom mikrovalnom grijanju te uporaba mikrovalova kod ekstrakcije eteričnih ulja. Prikazane su i prednosti mikrovalne ekstrakcije eteričnih ulja iz aromatskog bilja bez uporabe otapala u usporedbi sa standardnom ekstrakcijom te određivanje antioksidativnih komponenata u ulju rižinih mekinja ekstrahiranih metodom mikrovalova. Opisana je usporedba mikrovalova i ultrazvuka, te pozitivne i negativne strane kombinacije mikrovalova i ultrazvuka.

Ključne riječi

mikrovalovi; ekstrakcija; ultrazvuk; bioaktivni spojevi

Hrčak ID:

70918

URI

https://hrcak.srce.hr/70918

Datum izdavanja:

15.7.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.794 *