Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kvaliteta maslaca

Marjan Milohnoja ; Veterinarski oddelek Biotehniške fakultete, Ljubljana


Puni tekst: hrvatski pdf 686 Kb

str. 85-89

preuzimanja: 1.432

citiraj


Sažetak

Zdravstvena ispravnost, kvaliteta i održivost predstavljaju one osobine živežne namirnice - u našem primjeru maslaca - koje interesiraju proizvođače, potrošače i organe inspekcijskih služba. U namjeri da bi bio potrošač zaštićen od živežnih namirnica štetnih po zdravlje, pokvarenih, falsificiranih kao i od maslaca, koji ne bi odgovarao propisima u pogledu svog sastava i sve ono, što može djelovati negativno na zdravstvenu ispravnost i kvalitetu, kao i na sam sastav, donekle je propisano Osnovnim zakonom o zdravstvenom nadzoru nad živežnim namirnicama, Pravilnikom o kvaliteti mlijeka i proizvoda od mlijeka, sirila i mljekarskih kultura, sladoleda, jaja i proizvoda od jaja, Pravilnikom o bakteriološkim uvjetima, kojima moraju odgovarati živežne namirnice u prometu, Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama pesticida u živežnim namirnicama, Osnovnim zakonom o zdravstvenom nadzoru nad predmetima opće upotrebe i Pravilnikom o zdravstvenom nadzoru nad predmetima opće upotrebe.

Ključne riječi

maslac; kvaliteta

Hrčak ID:

70951

URI

https://hrcak.srce.hr/70951

Datum izdavanja:

2.4.1969.

Posjeta: 1.819 *