Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.32728/mo.06.1.2011.05

MODELI INDIVIDUALIZACIJE RAZREDNE NASTAVE

Zorica Kuzmanović ; Centre „Zaštiti me
Aldeida Bašić ; Centre „Zaštiti me


Puni tekst: engleski pdf 92 Kb

str. 63-71

preuzimanja: 1.033

citiraj


Sažetak

Svijest o razlikama među djecom jesu polazni poticaj razmišljanja i praktičnih pokušaja o tome kako da se nastava prilagodi njihovim individualnim sposobnostima. Sve izraženija potreba da se rad sa djecom na bilo kom nivou školovanja u što većem obimu individualizira, odnosno, prilagodi njihovim osobinama ličnosti, posljednjih decenija je u svijetu još naglašenija, zbog tendencije da se poštovanje ljudskih prava, uvažavanje razlika među ljudima i poštovanje čovjeka, kao posebnog bića, smatraju najvažnijim tekovinama civiliziranog društva, u kojem se ne može zamisliti obrazovan čovjek koji se jezično usmeno i pismeno pogrešno izražava, koji ima siromašan aktivni rječnik, koji ne poznaje osnovne zakonitosti našeg standardnog književnog jezika. Imajući u vidu da je značaj materinjeg jezika fundamentalan, opredijelili smo se da ispitamo efikasnost modela individualizacije nastave gramatike i pravopisa.
Cilj empirijskog istraživanja je utvrditi da li se individualizacijom razredne nastave gramatike i pravopisa postižu statistički značajno bolji rezultati nego nastavom koja nije individualizirana, tj. koja je tradicionalna.
U ovom radu prikazat ćemo rezultate istraživanja iz kojih se vidi da se individualizacijom razredne nastave gramatike i pravopisa postižu statistički značajno bolji obrazovni učinci nego nastavom koja nije individualizirana, tj. koja je tradicionalna. Dobiveni rezultati mogu predstavljati izuzetno značajan prilog rješavanju jednog nadasve aktualnog i važnog pitanja našeg suvremenog obrazovanja i odgajanja. Prethodna razmatranja, prezentacije i interpretacije mogu poticati daljnja istraživanja u ovoj oblasti.

Ključne riječi

individualizacija razredne nastave gramatike i pravopis; modeli individualizacije razredne nastave gramatike i pravopisa; didaktičko-metodičke osnove individualizacije razredne nastave gramatike i pravopisa

Hrčak ID:

71216

URI

https://hrcak.srce.hr/71216

Datum izdavanja:

15.4.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.553 *