Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Sušenje obične jele (Abies alba Mill.) s proizvodnog stajališta na primjeru nekolicine bukovo-jelovih sastojina

Elvis Paladinić orcid id orcid.org/0000-0003-4886-4476 ; Hrvatski šumarski institut Jastrebarsko
Denis Štimac orcid id orcid.org/0000-0001-6323-0581 ; Hrvatske šume, UŠP Delnice
Hrvoje Marjanović orcid id orcid.org/0000-0001-5701-7581 ; Hrvatski šumarski institut Jastrebarsko
Ivan Balenović orcid id orcid.org/0000-0001-7422-753X ; Hrvatski šumarski institut Jastrebarsko
Maša Zorana Ostrogović orcid id orcid.org/0000-0001-9369-0685 ; Hrvatski šumarski institut Jastrebarsko


Puni tekst: hrvatski pdf 1.195 Kb

str. 248-260

preuzimanja: 1.649

citiraj


Sažetak

Problematika koju rad istražuje je sušenje obične jele u bukovo-jelovim šumama s proizvodnog stajališta. Proizvodnjom šumskih drvnih sortimenata jele u sastojinama različitih kategorija zdravstvenog stanja, ostvaruje se sortimentna struktura koja vrlo često značajno odstupa od planirane strukture, a time i od planiranih prihoda proizvodnje. Navedene razlike između planirane i ostvarene proizvodnje, koje su značajne za sastojine u kojima je jela umjereno do izrazito narušenog zdravstvenog stanja, ponajprije promatrajući osutost krošanja, glavna su tema ovoga rada.
Područje istraživanja određeno je granicama Uprave šuma Podružnice Delnice, s naglaskom na one gospodarske jedinice, odnosno odjele zahvaćene intenzivnim sušenjem stabala jele. U skladu s tim, te uz stručnu pomoć Ekološkog i Proizvodnog odjela navedene Podružnice, prikupljanje podatka obavljeno je na području gospodarskih jedinica “Brloško” i “Široka Draga”. Osnovna razlika na temelju koje su te jedinice odabrane je u kategoriji općeg zdravstvenog stanja stabala jele.
Terensko istraživanje provođeno je u skladu s operativnim proizvodnim planom Podružnice za svaku godinu istraživanja, na način da je odabrano nekoliko odjela/odsjeka predviđenih za prebornu sječu tijekom godine. Na terenu su prikupljani podaci o oborenim jelovim stablima i to osnovne mjerne veličine prsni promjer i ukupna visina stabla, te mjere svakog izrađenog i klasiranog sortimenta iz stabala uzorka. Prikupljeni terenski podaci obrađivani suMicrosoft Excel 2007, te SPSS programom za statističku obradu podataka.
Analizom su potvrđene statistički značajne razlike između planirane i ostvarene proizvodnje drvnih sortimenata jele u odjelima sa značajnim sušenjem jele, a dokazane su značajne razlike između proizvodnje istovrsnih sortimentnih klasa pridobivenih iz jelovih sastojina različitih kategorija zdravstvenoga stanja.

Ključne riječi

kategorija zdravstvenoga stanja sastojine; obična jela; sušenje; šumski drvni sortimenti; planirana proizvodnja; ostvarena proizvodnja

Hrčak ID:

72334

URI

https://hrcak.srce.hr/72334

Datum izdavanja:

14.10.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.037 *