Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ BRIZGALJKE NA KARAKTERISTIKE RASPRŠIVANJA GORIVA KOD DIZELOVOG MOTORA

Ivan Filipović ; Mašinski fakultet Sarajevo, Odsjek za motore i vozila,
Boran Pikula ; Mašinski fakultet Sarajevo, Odsjek za motore i vozila,
Dževad Bibić orcid id orcid.org/0000-0003-3762-9243 ; Mašinski fakultet Sarajevo, Odsjek za motore i vozila,


Puni tekst: hrvatski pdf 402 Kb

str. 215-223

preuzimanja: 1.041

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 411 Kb

str. 224-232

preuzimanja: 873

citiraj


Sažetak

Proces izgaranja goriva u motorima s unutarnjim izgaranjem (SUI) najviše ovisi o pripravi gorive smjese i uvjetima u kojima se odvija miješanje. Proces miješanja goriva i zraka može se analizirati preko unesene energije gorivom i zrakom, u odnosu na potrebnu energiju za racionalno formiranje smjese gorivo-zrak. Za kvalitetu smjese gorivo-zrak, kod dizelskog motora, presudnu ulogu ima energija unesena gorivom, odnosno karakteristike raspršivanja goriva. Ove karakteristike se izražavaju uglavnom dometom mlaza, kutom širenja mlaza goriva i fizikalnom i kemijskom strukturom mlaza goriva po različitim presjecima. Fizikalna struktura mlaza goriva najčešće se izražava preko srednjeg Sauterovog promjera kapljica. Pristupi za izračunavanje ovih parametara su:
-modeliranje i izračunavanje nekom od numeričkih metoda sa 2D ili 3D modelom, ovisno o okolnim uvjetima, ili
-različiti poluempirijski izrazi za proračun nabrojanih parametara.
Svaki pristup izračunavanju karakteristika mlaza goriva zahtijeva poznavanje tzv. „graničnih i početnih" uvjeta, koji su definirani izlazom goriva kroz mlaznicu brizgaljke. Na primjeru dometa mlaza goriva, u radu će se objasniti dosadašnji način uzimanja graničnih uvjeta na brizgaljke, uloga same brizgaljke na konkretnom primjeru, te novi pristup definiranju graničnih uvjeta.

Ključne riječi

dizelski motor, ubrizgavanje i raspršivanje goriva; uređaji za ubrizgavanje goriva u dizelski motor; gledište ispitivanja na teorijskom modelu; gledište ispitivanja na materijalnom modelu; istjecanje iz sapnica; mrežni sistem prostornih koordinata

Hrčak ID:

72484

URI

https://hrcak.srce.hr/72484

Datum izdavanja:

3.10.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.563 *