Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu

Jelka Pleadin ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Savska 143, Zagreb
Ana Vulić ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Savska 143, Zagreb
Nina Perši ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Savska 143, Zagreb
Dinka Milić ; Svinjogojska farma Dubravica, Pavla Štoosa 109, Dubravica


Puni tekst: hrvatski pdf 120 Kb

str. 26-30

preuzimanja: 668

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 63 Kb

str. 30-31

preuzimanja: 391

citiraj


Sažetak

Sažetak
Svrha ovog istraživanja bila je ispitati učinak β-adrenergičkog agonista raktopamina na kemijski sastav svinjskog mesa te uvrditi
razine ostataka koji se u njemu kumuliraju nakon primjene anaboličkog tretmana na svinjama kao pokusnim životinjama.Raktopamin
je primjenjen peroralno u subkroničnoj dozi od 0,1 mg/kg tjelesne težine svakodnevno tijekom 28 dana. Po završetku tretmana,
u uzorcima mesa uzorkovanim od tretiranih životinja prvog, trećeg i osmog dana nakon primjene, te uzorcima kontrolnih životinja,
ispitan je kemijski sastav određivanjem udjela vode bjelančevina, masti i kolagena. Primjenom imunoenzimske metode u uzorcima
mesa određene su i koncentracije ostataka raktopamina. Rezultati istraživanja nisu ukazali na značajne promjene u kemijskom
sastavu mesa tretiranih životinja te je utvrđena slaba kumulacija ostataka raktopamina u mesu sa vršnim srednjim vrijednostima
koncentracija od 391±62 ng/kg i 450±65 ng/kg prvog dana nakon primjene. Trećeg i osmog dana koncentracije raktopamina u svim
analiziranim uzorcima imale su vrijednosti podjednake limitu detekcije (300 ng/kg) ispitne metode ili ostaci nisu detektirani.

Ključne riječi

raktopamin, anabolički tretman, svinje, kemijski sastav mesa, ostaci u mesu

Hrčak ID:

72567

URI

https://hrcak.srce.hr/72567

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.468 *