Stručni rad
Janjetina
Tihana Fumić
; ZO-INVEST d.o.o., Mirogojska 16, Zagreb
Tomislav Mikuš
; veučilište u Zagrebu, Veterinarski Fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb
Sažetak
Sažetak
Ovčarstvo je tradicionalna aktivnost većine mediteranskih zemalja, a mlada janjetina, koja je posebno cijenjena, kod nas se uzgaja
na otocima i priobalju te na padinama krša. Najpoznatija je lička janjetina, zatim paška, bračka i creska. Specijalna kvaliteta tog otočkog
janjećeg mesa bogatstvo je jodom. U radu je stavljen osvrt na Pravilnik o kakvoći ovčjih trupova i polovica, energetsku i nutritivnu vrijednost janjećeg mesa, te na specifi čnosti konzumacije janjetine u Republici Hrvatskoj.
Ključne riječi
janjeće meso; klasifi kacija; energetska i nutritivna vrijednost
Hrčak ID:
72576
URI
Datum izdavanja:
15.4.2011.
Posjeta: 7.577 *