Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

ORGANIZACIJA RADA NA BRODU I BRODARA KAO PREDUVJET ZA SIGURNOST PLOVIDBE

Martin Bilić orcid id orcid.org/0000-0002-8593-9564 ; Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 521 Kb

str. 107-111

preuzimanja: 2.320

citiraj


Sažetak

Današnji brodski sustavi su visoko tehnološki sofisticirani i pouzdani, ali su ipak pomorske nezgode i dalje vrlo učestale. Sigurnost na suvremenom brodu uz sva tehnička i tehnološka poboljšanja nije zadovoljavajuća jer je u 75 – 96% pomorskih nezgoda uključena pogreška posade (Rothblum, 2000:1). Nema sumnje da se u pomorskom svijetu na međunarodnu pomorsku organizaciju IMO (International Maritime Organization) gleda kao na lidera u promidžbi sigurnosti na moru. O novim mjerama što se poduzimaju kako bi se povećala pomorska sigurnost ili spriječilo onečišćenje, podosta se raspravlja, ali njihov uspjeh ovisi o onome tko ih primjenjuje, o njegovoj stručnosti i vještini.
Odgovoriti profesionalno u skladu s međunarodnim kodeksom o uzroku pomorske nezgode, okolnosti su i pitanja na koja danas, na početku 21. stoljeća, čovjek još nije dao pravi odgovor. Brod kao samostalna jedinica u čvrstoj je svezi s brodarskom kompanijom, i oni su zapravo jedna cjelina. Ipak, mnogo je kompanija ustrojeno po funkcionalnome modelu, što izaziva u posadi negativan učinak glede izvršavanja dužnosti na brodu jer se ne poštuju njihovo mišljenje i sposobnosti. Zapovjednici i upravitelji stroja u takvim kompanijama gdje vlada vertikalni ustroj, ključne su osobe za realizaciju njihovih interesa.
Dobri međuljudski odnosi temelji su transparentne komunikacije i suradnje na relaciji broda i kompanije. Dosadašnja iskustva uče nas da je nedostatak otvorene komunikacije i suradnje unutar brodske organizacije u izravnom odnosu prema vanjskim čimbenicima, konkretno prema brodskim kompanijama. U organizaciji rada broda i brodara bez sumnje moraju biti zastupljeni elementi koordinacije i proširene odgovornosti, što omogućava veću autonomnost broda i njegove posade, pa kompanija tako ne može zanemarivati njihove interese.

Ključne riječi

Hrčak ID:

72808

URI

https://hrcak.srce.hr/72808

Datum izdavanja:

28.10.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.791 *