Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ DODATKA AROME JABUKE NA SMANJENJE GRIZENJA KRZNA ČINČILA

Saša Obradović ; Faculty of Economics and Engineering Management, Novi Sad, Serbia
Marija Vukašinović ; Veterinary Specialized Institute, Kraljevo, Serbia
Mirko Saftić ; Ireks-Aroma, Zagreb, Croatia
Milanko Šekler ; Veterinary Specialized Institute, Kraljevo, Serbia
Jovan Vukašinović ; Faculty of Business Economics-Megatrend, Valjevo, Serbia
Branko Andrić ; BA in veterinary medicine, Velvet, Belgrade, Serbia


Puni tekst: engleski pdf 93 Kb

str. 75-83

preuzimanja: 373

citiraj


Sažetak

O kvaliteti i neoštećenosti krzna, u velikoj mjeri ovisi uspjeh u uzgoju činčila. U ovom radu je s aspekta utjecaja hranidbe istraživano djelovanje arome jabuke kao dodatka hrane primijenjenog u koncentraciji od 0.04% na proizvodne parametre i smanjenje grizenja krzna. Dobiveni rezultati su pokazali da se pozitivni efekti korištenja ispitivane arome ogledaju u povećanju tjelesne mase za 1.36%, povećanom dnevnom prirastu za 21.18%, povećanoj konzumaciji hrane za 0.48% i poboljšanjem konverzije hrane za 17.13%. Dodavanje arome jabuke u smjesu za hranidbu činčila je također imalo pozitivan utjecaj na smanjenje grizenja krzna činčila. Tretirane činčile imale su 5% grizenja krzna od ukupnog broja jedinki u skupini, u odnosu na kontrolnu skupinu (bez dodatka arome) kod koje je zabilježeno oštećenje krzna u 30% jedinki, što je značajno statističko poboljšanje (p<0.01).

Ključne riječi

činčila; aroma; krzno; konverzija; prirast; grizenje krzna

Hrčak ID:

74639

URI

https://hrcak.srce.hr/74639

Datum izdavanja:

6.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.426 *