Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Biotehnološka proizvodnja i svojstva fruktoznog sirupa

Danyo Maia Lima ; Laboratory of Enzymology and Fermentation Technology, Department of Health, State University of Feira de Santana – UEFS, University Campus, Km 03, BR 116, Feira de Santana, 44031460 Bahia, Brazil
Pedro Fernandes ; IBB, Institute for Biotechnology and Bioengineering, Centre for Biological and Chemical Engineering, Higher Technical Institute, Av. Rovisco Pais, 1049-001 Lisboa, Portugal
Diego Sampaio Nascimento ; Laboratory of Enzymology and Fermentation Technology, Department of Health, State University of Feira de Santana – UEFS, University Campus, Km 03, BR 116, Feira de Santana, 44031460 Bahia, Brazil
Rita de Cássia L. Figueiredo Ribeiro ; Institute of Botany, PO Box 68041, CEP 04045-972 São Paulo, SP, Brazil
Sandra Aparecida de Assis ; Laboratory of Enzymology and Fermentation Technology, Department of Health, State University of Feira de Santana – UEFS, University Campus, Km 03, BR 116, Feira de Santana, 44031460 Bahia, Brazil


Puni tekst: engleski pdf 184 Kb

str. 424-434

preuzimanja: 4.387

citiraj


Sažetak

Zbog sve većih zahtjeva potrošača za prirodnom, zdravom i niskokaloričnom hranom, već od ranih 1980-ih godina razvijen je veliki broj tzv. alternativnih šećera, među njima i fruktoza, ketoheksoza, poznata kao D-fruktoza ili levuloza, koja je najslađi šećer u prirodi. Trenutačno se proizvodi najčešće kiselinskom hidrolizom saharoze ili enzimskom hidrolizom škroba. Da bi se dobio što brži, jednostavniji i jeftiniji postupak, istraženi su procesi u kojima se primjenjuju specifični enzimi poput inulinaza, što djeluju na razne fruktozne polisaharide (npr. inulin). Fruktozni se sirup koristi u cijelom svijetu uglavnom zbog svoje slatkoće i funkcionalnih svojstava. Svrha je ovoga rada prikazati postupke biotehnološke proizvodnje fruktoze te opisati njezina svojstva.

Ključne riječi

fruktoza; sirup; fruktooligosaharidi; mikroorganizmi

Hrčak ID:

75010

URI

https://hrcak.srce.hr/75010

Datum izdavanja:

20.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.571 *