Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Inhibicija lipidne peroksidacije pomoću enzimskih hidrolizata izoliranih iz pšeničnih mekinja

Jing Wang ; College of Chemistry and Environment Engineering, Beijing Technology and Business University, 11 Fucheng Road, CN-100048 Beijing, PR China
Xiaoping Yuan ; Department of Science and Technology, China Grain Reserves Corporation, 143A Xizhimenwai Street, CN-100044 Beijing, PR China
Baoguo Sun ; 2Beijing Higher Institution Engineering Research Center of Food Additives and Ingredients,
Yanping Cao ; College of Chemistry and Environment Engineering, Beijing Technology and Business University, 11 Fucheng Road, CN-100048 Beijing, PR China


Puni tekst: engleski pdf 145 Kb

str. 481-488

preuzimanja: 1.295

citiraj


Sažetak

Pšenične su mekinje važan nusproizvod u proizvodnji žitarica, jer su bogate fenolnim spojevima što pozitivno utječu na zdravlje. Fenoli se uglavnom vežu esterskom vezom na staničnu stijenku polisaharida. U prijašnjem su istraživanju pomoću α-amilaze, proteaze i amiloglukozidaze iz pšeničnih mekinja uklonjeni škrob i proteini, te su enzimskom hidrolizom pomoću ksilanaza iz bakterije Bacillus subtilis dobiveni hidrolizati, koji su učinkovito uklanjali slobodne radikale in vitro. Svrha je ovoga rada bila iscrpnije opisati antioksidativni učinak tih hidrolizata ex vivo i in vivo u različitim sustavima, i to: sustavima lipidne peroksidacije mikrosoma u jetri štakora induciranih pomoću Fe2+/H2O2 i Fe3+-adenozin difosfata (ADP)/dihidronikotinamid adenin dinukleotid fosfata (NADPH), sustavima oksidacije humanoga lipoproteina male gustoće (LDL) induciranih pomoću bakra i 2,2'-azo-bis(2-amidinopropan) dihidroklorida (AAPH), te in vivo lipidnoj peroksidaciji u miševa induciranoj pomoću aloksana. Enzimski su hidrolizati iz pšeničnih mekinja u koncentraciji od 50 mg/L inhibirali lipidnu peroksidaciju u mikrosomima jetre štakora induciranu pomoću Fe2+/H2O2 za 90,3 %, a onu induciranu pomoću Fe3+-ADP/NADPH za 87 %. Taj je učinak sličan učinku butiliranog hidroksitoluena (BHT) u koncentraciji od 20 mg/L. Antioksidativni je učinak enzimskih hidrolizata iz pšeničnih mekinja u koncentracijama od 10 do 20 mg/L bio veći u neenzimskim nego u enzimskim sustavima. Hidrolizati su, ovisno o njihovoj koncentraciji (20 mg/L) i vremenu reakcije, znatno inhibirali in vitro oksidaciju LDL, i to onu induciranu bakrom za 52,41 %, a oksidaciju induciranu pomoću AAPH za 63,03 %, što je slično učinku askorbata pri koncentraciji od 10 mg/L. Također su bitno smanjili količinu reaktivnih spojeva tiobarbiturne kiseline i povećali aktivnost glutation-peroksidaze, katalaze i superoksid dismutaze u serumu i jetri miševa tretiranih aloksanom, u usporedbi s kontrolnim uzorkom. Rezultati pokazuju da enzimski hidrolizati iz pšeničnih mekinja mogu biti korisni u zaštiti prehrambenih proizvoda i zdravlja ljudi od oksidacijskih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Ključne riječi

pšenične mekinje; enzimski hidrolizati; aloksan; lipidna peroksidacija; mikrosom iz jetre; humani lipoprotein male gustoće

Hrčak ID:

75187

URI

https://hrcak.srce.hr/75187

Datum izdavanja:

20.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.302 *