Izvorni znanstveni članak
Aflatoksin M1 u mliječnim međuproduktima nastalim u proizvodnji Manchego sira: razdioba i postojanost
R. Rubio
; Departamento de Ciencia y Tecnología Agroforestal y Genética, ETSIA-IDR, Universidad de Castilla-La Mancha, Campus Universitario s/n, 02071, Albacete, Spain
V.J. Moya
M.I. Berruga
M.P. Molina
A. Molina
Sažetak
U istraživanju je utvrđivana razdioba aflatoksina M1 (AFM1) u grušu, sirutki, Manchego siru, tradicionalnom španjolskom Requesón siru načinjenom od sirutke i Requesón sirutki te njegova stabilnost tijekom dva različita tretmana hlađenja. Svježe ovčje mlijeko je “umjetno” kontaminirano s AFM1 u završnoj koncentraciji od 50 i 100 ng kg-1 i korišteno je u proizvodnji Manchego sira. Koncentracije AFM1 mjerene su HPLC fluorometrijskom detekcijom nakon potpunog pročišćavanja imunoafinitetnim postupkom. Srednje vrijednosti koncentracija AFM1 u proizvedenom grušu i Manchego siru bile su oko 2 do 3 puta veće od prvotnog mlijeka od kojeg su načinjeni, a razine toksina zaostale u sirutki bile su 42,3 % i 51,3 % od početne koncentracije. U Requesón uzorcima srednje AFM1 vrijednosti bile su 1,7 puta veće od onih u uzorcima sirutke, dok su AFM1 koncentracije 33,7 % i 44,4 % utvrđene u mlijeku, također utvrđene i u odgovarajućim uzorcima Requesón sirutke. Kratka razdoblja hlađenja i zamrzavanja nisu utjecala na razinu toksina u grušu i Requesón uzorcima. U slučaju kada je ovčje mlijeko namijenjeno za proizvodnju Manchego sira kontaminirano s AFM1 na razini EU-propisa (50 ng kg-1), ili dvostruko većom od te granice, određena koncentracija tog toksina pojavit će se u prerađevinama, ali će vrijednosti biti znatno niže od toksičnih doza (podnošljive dnevne doze = 2 ng kg-1 tjelesne mase dnevno), što predstavlja određeni problem za ljudsko zdravlje.
Ključne riječi
aflatoksin M1; ovčje mlijeko; gruš; sirutka; sir
Hrčak ID:
75423
URI
Datum izdavanja:
27.12.2011.
Posjeta: 2.949 *