Poslovna izvrsnost, Vol. 5 No. 1, 2011.
Izvorni znanstveni članak
Istraživanje utjecaja primjene sustava upravljanja kvalitetom hrane na poslovni rezultat u hrvatskim prehrambenim poduzećima
Ksenija Dumičić
orcid.org/0000-0001-7131-9455
; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Dušanka Gajdić
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
Sažetak
Predmet istraživanja u ovome radu su trendovi certificiranja sustava upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane u prehrambenim poduzećima u Hrvatskoj, te ovisnost implementiranosti toga sustava i smanjenja troškova, što je prva hipoteza, i ovisnost implementiranosti tog sustava i povećanja prihoda poduzeća, što je druga hipoteza. Godine 2009. provedeno je izvorno anketno istraživanje uz osobno intervjuiranje menadžera iz poduzeća prehrambene industrije u Hrvatskoj, koja imaju implementiran jedan od sustava za upravljanje kvalitetom ISO 22000 ili ISO 9001 s HACCP-om. Većina anketiranih menadžera, njih 60%, smatra da se prihodi, zbog primjene normi za upravljanje kvalitetom i sigurnošću hranom, nisu povećali, a 61% ih smatra da se troškovi, zbog primjene tih normi, nisu smanjili. Primjenom χ2 -testa neovisnosti obilježja, uz bilo koju razinu signifikantnosti, ne može se odbaciti hipoteza o neovisnosti kretanja prihoda poduzeća i implementiranosti norme ISO 22000, odnosno norme ISO 9001 s HACCP-om. Također, uz razinu signifikantnosti od 5%, ne može se odbaciti hipoteza o neovisnosti implementiranosti navedenih sustava za upravljanje kvalitetom i kretanja troškova poslovanja. Ujedno, ovakvi ishodi testiranja upućuju na to da treba odbaciti obje istraživačke hipoteze.
Ključne riječi
sustavi upravljanja; sigurnost hrane; certificiranost; ISO 22000:2005; ISO 9001:2008; HACCP; χ2-test neovisnosti dvaju obilježja
Hrčak ID:
75450
URI
Datum izdavanja:
1.6.2011.
Posjeta: 4.413 *