Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Priprema vrhnja za bućkanje

Matej Markeš ; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 551 Kb

str. 182-184

preuzimanja: 697

citiraj


Sažetak

Većina naših mljekara brine se vrlo malo o vrhnju od časa proizvodnje do prerade. Najčešće ono stoji u mljekarskim kantama smještenim u sporednu prostoriju. Tu vrhnje stoji tako dugo, dok ga se ne prikupi dovoljno za bućkanje, ili dok na njega ne stigne red, da se preradi. Uz takovo rukovanje vrhnjem nije moguće ni očekivati dobar i trajan maslac. Pa ipak tržište se postepeno zasićuje nekvalitetnom robom i zahtijeva od proizvođača bolji i trajniji proizvod. Pasterizacija, hlađenje i pravilno zrenje vrhnja, proizvedenog od dobrog mlijeka, bitni su preduvjeti za proizvodnju dobrog maslaca.

Ključne riječi

vrhnje; bućkanje

Hrčak ID:

76175

URI

https://hrcak.srce.hr/76175

Datum izdavanja:

2.8.1953.

Posjeta: 1.270 *