Izlaganje sa skupa
Praćenje ispravnosti namirnica u Hrvatskoj
Krunoslav Capak
Marijan Katalenić
Andreja Barišin
Sažetak
U skladu sa zakonom Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizira i provodi statistički program praćenja zdravstvene ispravnosti namirnica koje su u prometu u Hrvatskoj. Laboratoriji koje je Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske ovlastilo za kontrolu ispravnosti namirnica izvješćuju na propisanim obrascima o analizama namirnica prema broju i vrsti. Osim toga, oni naznačuju odgovara li namirnica vrijedećim domaćim propisima ili ne, a u slučaju ustanovljenih prekršaja zakona navode uzrok prekršaja. Ovaj članak ilustrira neke rezultate praćenja u razdoblju 1993.–99. U tom periodu, od ukupno pregledanih uzoraka namirnica zdravstveno neispravno bilo je 6,96– 9,60% zbog mikrobioloških parametara, a 3,90–10,0% zbog kemijskih parametara. Kao najčešći uzroci neprikladnosti namirnica za ljudsku uporabu zapaženi su povećani broj mikroorganizama i enterobakterija, koagulaza-pozitivnih stafilokoka, E.coli te prisutnost salmonela. Kod kemijskih parametara najčešći uzroci zdravstvene neispravnosti bili su neprikladni sastav hrane i organoleptička svojstva, kao i upotreba aditiva nedopuštenih u odre|enoj vrsti namirnice. Otkriveno je nekoliko pojedinačnih slučajeva povećane količine aditiva za namirnice.
Ključne riječi
aboratorijska analiza; trovanje hranom; zakonski propisi; zdravstvena ispravnost
Hrčak ID:
533
URI
Datum izdavanja:
27.4.2001.
Posjeta: 2.890 *