Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Praćenje ispravnosti namirnica u Hrvatskoj

Krunoslav Capak
Marijan Katalenić
Andreja Barišin


Puni tekst: engleski pdf 78 Kb

str. 169-175

preuzimanja: 1.177

citiraj


Sažetak

U skladu sa zakonom Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizira i provodi statistički program praćenja zdravstvene ispravnosti namirnica koje su u prometu u Hrvatskoj. Laboratoriji koje je Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske ovlastilo za kontrolu ispravnosti namirnica izvješćuju na propisanim obrascima o analizama namirnica prema broju i vrsti. Osim toga, oni naznačuju odgovara li namirnica vrijedećim domaćim propisima ili ne, a u slučaju ustanovljenih prekršaja zakona navode uzrok prekršaja. Ovaj članak ilustrira neke rezultate praćenja u razdoblju 1993.–99. U tom periodu, od ukupno pregledanih uzoraka namirnica zdravstveno neispravno bilo je 6,96– 9,60% zbog mikrobioloških parametara, a 3,90–10,0% zbog kemijskih parametara. Kao najčešći uzroci neprikladnosti namirnica za ljudsku uporabu zapaženi su povećani broj mikroorganizama i enterobakterija, koagulaza-pozitivnih stafilokoka, E.coli te prisutnost salmonela. Kod kemijskih parametara najčešći uzroci zdravstvene neispravnosti bili su neprikladni sastav hrane i organoleptička svojstva, kao i upotreba aditiva nedopuštenih u odre|enoj vrsti namirnice. Otkriveno je nekoliko pojedinačnih slučajeva povećane količine aditiva za namirnice.

Ključne riječi

aboratorijska analiza; trovanje hranom; zakonski propisi; zdravstvena ispravnost

Hrčak ID:

533

URI

https://hrcak.srce.hr/533

Datum izdavanja:

27.4.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.923 *