Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Imunofenotipiziranje stanica uključenih u ranu fazu imunosnog odgovora na pokusnu invaziju crijeva oblićem Trichinella spiralis.

Frane Božić ; 1Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Albert Marinculić ; Department of Parasitology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Relja Beck ; Department of Parasitology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 301 Kb

str. 305-314

preuzimanja: 388

citiraj


Sažetak

Vjeruje se da su Peyerove ploče (PP) glavno mjesto indukcije imunosnog odgovora na uzročnike bolesti koji invadiraju crijevnu sluznicu, no fenotip T stanica u PP tijekom crijevne faze invazije oblićem Trichinella spiralis nije dovoljno istražen. Radi rasvjetljavanja tog problema , C57BL miševi bili su peroralno invadirani spomenutim parazitom 0. dana i žrtvovani 1., 4., 7. i 14. dana nakon invazije. Neinvadirani miševi rabljeni su kao kontrola. Uspoređen je ukupni broj mononuklearnih stanica, kao i ekspresija biljega na površini pojedinih subpopulacija T stanica u PP i slezeni invadiranih miševa. Rezultati su pokazali da se u PP broj mononuklearnih stanica postupno smanjuje veoma brzo nakon peroralne invazije, već od prvoga dana nadalje. Broj stanica u slezeni zamjetno se povećao 4. i 14. dana nakon invazije. Istodobno, nisu utvrđene znatnije promjene fenotipa T stanica u PP invadiranih u odnosu na neinvadirane miševe, no invazija je prouzrokovala značajne promjene u kinetici limfocita slezene.

Ključne riječi

Trichinella spiralis; imunofenotipiziranje; T stanice; protočna citometrija

Hrčak ID:

76476

URI

https://hrcak.srce.hr/76476

Datum izdavanja:

21.12.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.135 *