Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Unos olova, kadmija i žive hranom u Hrvatskoj

Maja Blanuša
Dijana Jureša


Puni tekst: engleski pdf 90 Kb

str. 229-237

preuzimanja: 2.234

citiraj


Sažetak

Prikazani su podaci o unosu olova, kadmija te ukupne i metil-žive hranom u općoj populaciji Republike Hrvatske. Posebna pozornost posvećena je podacima objavljenim u posljednjih deset godina. Opisane su najčešće primjenjivane metode za kvantitativno određivanje ovih metala u biološkom materijalu. Navedeni su objavljeni i vlastiti neobjavljeni podaci o koncentracijama olova i kadmija u povrću, ribama, školjkama i organima domaćih životinja sakupljenim u neonečišćenim seoskim područjima. Također su navedene koncentracije žive u ribama i školjkama iz onečišćenih i neonečišćenih područja uz Jadransko more. Dnevni unos olova i kadmija hranom procjenjivan je različitim metodama: metodom analize elemenata u sakupljenim uzorcima dvostrukog dnevnog obroka i proračunom iz podataka o potrošnji hrane prema statističkom godišnjaku Republike Hrvatske. Dnevni unos ukupne i metil-žive određen je prehrambenom anketom o navikama uživanja morskih plodova. Zaključeno je da unos olova i kadmija hranom u općoj populaciji iznosi 6–40% od privremeno dopuštene količine tjednog unosa hranom prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (provisional tolerable weekly intake, PTWI). Ovisno o metodi određivanja, PTWI vrijednosti jesu 1.600 µg olova i 450 µg kadmija po osobi. Populacija koja unosi najviše ukupne i metil-žive je ona koja živi u Jadranskom priobalju i na otocima. Njihov unos hranom je blizu PTWI vrijednosti koje iznose 300 µg ukupne žive i 200 µg metil-žive po osobi.

Ključne riječi

atomska apsorpcijska spektrometrija; dvostruki dnevni obrok; metil-živa; povrće; ribe; školjke

Hrčak ID:

537

URI

https://hrcak.srce.hr/537

Datum izdavanja:

27.4.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.635 *