Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Pasterizacija i neutralizacija pavlake

Jovan Đorđević ; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 424 Kb

str. 52-55

preuzimanja: 1.352

citiraj


Sažetak

Prilikom proizvodnje maslaca još uvijek postoje propusti, koji dovode do znatno slabijeg kvaliteta proizvoda, do znatnih gubitaka u toku izrade i, što je najgore, oni mogu utjecati negativno na zdravlje potrošača. Jedan od najvećih propusta sastoji se u tome što se još i danas u nekim mljekarama proizvodi maslac iz nepasterizirane pavlake. Međutim, skoro u svim mljekarama koje se bave proizvodnjom maslaca, postoje ili se mogu lako ostvariti uvjeti za pasterizaciju pavlake, jer se za ovu svrhu upotrebljavaju isti aparati, kao i za pasterizaciju mlijeka.

Ključne riječi

pavlaka; pasterizacija; neutralizacija

Hrčak ID:

77130

URI

https://hrcak.srce.hr/77130

Datum izdavanja:

2.3.1954.

Posjeta: 1.921 *