Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ ROKA SJETVE NA PRINOS KULTIVARA JARE ZOBI

Goran JUKIĆ ; HCPHS-Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo
Ivan VARNICA ; HCPHS-Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo
Krešimir ŠUNJIĆ ; HCPHS-Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo
Zlatko MIJIĆ ; HCPHS-Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo
Ivica BERAKOVIĆ ; Poljoprivredni institut Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 198 Kb

str. 17-23

preuzimanja: 726

citiraj


Sažetak

U strukturi sjetve strnih žitarica jara zob zauzima sve veći udio. Zbog
visokih nutritivnih vrijednosti koristi se u prehrani ljudi i hranidbi stoke. Cilj
provedenih istraživanja bio je utvrditi utjecaj roka sjetve na prinos jare zobi
tijekom dvije godine.
Globalne klimatske promjene ukazuju na potrebu odabira roka sjetve u
svrhu ostvarivanja visokih prinosa zrna zobi. Pokus je postavljen po blok
metodi sa slučajnim rasporedom (RCBD) na lokaciji Čokadinci (N 45°29', E
18°25') tijekom dvije vegetacijske godine (2010-2011.) s dva kultivara jare
zobi (Flamingsstern i Baranja), u tri roka sjetve (rani, srednji i kasni).
Tijekom godina obavljena su ispitivanja utjecaja roka sjetve, sorata i njihovih
interakcija na visinu prinosa. Utvrđene su statistički opravdane razlike u
visini prinosa, između ispitivanih kultivara, rokova sjetve i njihove
interakcije. Kultivar Flamingsstern ostvario je znatno veći prinos u svim
rokovima sjetve i ispitivanim godinama u odnosu na sortu Baranja. U 2010.
godini ostvaren je prosječni prinos od 3,76 t/ha, što je bilo znatno manje u
odnosu na 2011. godinu (4,32 t/ha). Dobiveni rezultati ukazuju na mogućnost
povećanja prinosa pravilnim odabirom sorte i ranijih rokova sjetve. Najveći
prinosi zrna jare zobi ostvareni su u ranim rokovima sjetve tijekom obije
godine ispitivanja.

Ključne riječi

jara zob; kultivar; rok sjetve

Hrčak ID:

77201

URI

https://hrcak.srce.hr/77201

Datum izdavanja:

27.10.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.699 *