Izvorni znanstveni članak
Proizvodnja fruktooligosaharida pomoću biofilma Aspergillus phoenicis na inertnoj podlozi od polietilena
Guilherme Aziani
; Chemistry Department, Faculty of Philosophy, Science and Letters of Ribeirão Preto, São Paulo University, Avenida Bandeirantes, 3900-Monte Alegre, 14040-901 Ribeirão Preto, São Paulo, Brazil
Héctor Francisco Terenzi
; Biology Department, Faculty of Philosophy, Science and Letters of Ribeirăo Preto, Săo Paulo University, Avenida Bandeirantes, 3900-Monte Alegre, 14040-901 Ribeirão Preto, São Paulo, Brazil
João Atílio Jorge
; Biology Department, Faculty of Philosophy, Science and Letters of Ribeirăo Preto, Săo Paulo University, Avenida Bandeirantes, 3900-Monte Alegre, 14040-901 Ribeirão Preto, São Paulo, Brazil
Luis Henrique Souza Guimarães
; Biology Department, Faculty of Philosophy, Science and Letters of Ribeirăo Preto, Săo Paulo University, Avenida Bandeirantes, 3900-Monte Alegre, 14040-901 Ribeirão Preto, São Paulo, Brazil
Sažetak
Za proizvodnju fruktooligosaharida (FOS) u podlozi s 25 % (m/V) saharoze kao izvora ugljika upotrijebljen je biofilm Aspergillus phoenicis na inertnoj podlozi od polietilena. Maksimalna koncentracija ukupnih FOS od 122 mg/mL, od toga 68 % 1-kestoze i 32 % nistoze, postignuta je primjenom Khanna podloge pri 30 °C tijekom 48 h uzgoja uz miješanje (100 rpm). Veća je koncentracija FOS dobivena u podlozi s više (30 %, m/V), nego u onoj s manje saharoze (5 %, m/V). Također je veća koncentracija FOS od 242 mg/L dobivena pomoću biofilma u acetatnom puferu s velikom koncentracijom saharoze (50 %, m/V) tijekom 10 h uzgoja. Ponovnim korištenjem osušenog biofilma u svježoj podlozi dobiveno je otprilike 13,7 % FOS (od toga 10 % 1-kestoze) nakon 72 h uzgoja pri 30 °C. Pomoću skenirajućeg elektronskog mikroskopa ispitana je morfologija biofilma, te otkrivena nekompaktna struktura micelija, s praznim prostorima i kanalima između hifa. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da se biofilm A. phoenicis može upotrijebiti za proizvodnju FOS jeftinom i učinkovitom jednostupanjskom fermentacijom, pri čemu se biofilm može ponovno iskoristiti.
Ključne riječi
fruktooligosaharidi; kestoza; nistoza; Aspergillus sp.; biofilm
Hrčak ID:
78902
URI
Datum izdavanja:
27.3.2012.
Posjeta: 2.668 *