Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Pomološke i kemijske osobine introduciranih sorata šljive (Prunus domestica L.)

Jelena Gadže orcid id orcid.org/0000-0003-2838-9217 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvaska
Zlatko Čmelik orcid id orcid.org/0000-0001-7333-5336 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvaska
Dragica Kaštelanac ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 183 Kb

str. 67-76

preuzimanja: 3.051

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno na introduciranim sortama šljive: Top Five, Top Star, Top Gigant, Haganta, Jojo, Elena, Top 2000 i Top Hit. Analizirane su pomološke (širina, debljina i visina ploda, masa ploda i masa koštice, dužina peteljke te randman ploda) i kemijske osobine ploda (suha tvar, ukupna kiselost,ukupni fenoli), te boja ploda. Dobiveni rezultati pokazali su značajne razlike istraživanih svojstava između sorata u pokusu. Prema istraživanim svojstvima i roku dozrijevanja kao zanimljive za proizvodne voćnjake ističu se: Top Star, Haganta, Jojo i Top Hit. Boja kožice ploda nije relevantan pokazatelj dozrelosti ploda, te se bez analize organoleptičkih značajki, sadržaja topljive suhe tvari i kiselina, ne može pouzdano koristiti u svrhu određivanja roka berbe.

Ključne riječi

šljiva; sorta; kakvoća ploda; boja ploda

Hrčak ID:

78911

URI

https://hrcak.srce.hr/78911

Datum izdavanja:

10.3.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.191 *