Izvorni znanstveni članak
Fizikalne i kemijske karakteristike i senzoričko ocjenjivanje plodova šipka (Punica granatum L.) sorte "Glavaš"
Jelena Gadže
orcid.org/0000-0003-2838-9217
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marija Prlić
Milena Bulić
M. Leko
M. Barbarić
Dijana Vego
M. Raguž
Sažetak
Istraživane su fizikalne, kemijske i senzoričke karakteristike plodova šipka sorte ‘Glavaš’. Vanjska i unutarnja kakvoća ploda ocijenjena je standardnim parametrima (masa ploda i arilusa, dimenzije ploda i arilusa, suha tvar, ukupne kiseline) i senzoričkim ocjenjivanjem panel testom (krupnoća ploda, oblik i boja ploda i arilusa, sočnost, slatkoća/kiselost). Između istraživanih lokacija statistički značajne razlike u fizikalnim karakteristikama ploda javljaju se na lokacijama ‘Stolac 3’ i ‘Buna 3’. Najveća masa ploda izmjerena je na lokaciji ‘Buna 3’. Lokacija ‘Stolac 1’ značajno se razlikuje u sadržaju suhe tvari (17,63 ºBrix) i ukupnih kiselina (3,16 g/L). Senzoričkim ocjenjivanjem utvrđene su razlike u okusu između plodova na različitim lokacijama.
Ključne riječi
Punica granatum L.; senzoričko ocjenjivanje; kakvoća ploda
Hrčak ID:
78913
URI
Datum izdavanja:
10.3.2012.
Posjeta: 6.779 *