Pregledni rad
Ekološka poljoprivreda u Europi i Hrvatskoj s osvrtom na stanje u voćarstvu
Kristina Batelja Lodeta
orcid.org/0000-0002-8488-3490
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Josip Gugić
; Veleučilište Marko Marulić, Knin, Hrvatska
Zlatko Čmelik
orcid.org/0000-0001-7333-5336
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Ekološka poljoprivreda je sustav poljoprivrednog gospodarenja koji teži etički prihvatljivoj, ekološki čistoj, socijalno pravednoj i gospodarski isplativoj poljoprivrednoj proizvodnji. Hrvatska ulazi u skupinu rijetkih europskih zemalja u kojima je ekološka poljoprivreda slabo i nedovoljno razvijena. Europska unija zakonski je regulirala ekološku poljoprivredu Uredbom EU br. 2092/91, u Hrvatskoj je zakonski regulirana tek 2001. godine Zakonom o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (NN br. 12/01) te 2010. godine novim Zakonom o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda (NN br. 139/10). Europska komisija preporučuje državama članicama maksimalnu potporu ovom vidu proizvodnje. Prema podacima MPRRR-a u 2009. godini od ukupnih površina u ekološkoj poljoprivredi 8,9% činili su voćnjaci (1264 ha) od čega su najzastupljeniji nasadi jabuka, krušaka, trešanja i šljiva. Jedan od značajnih, najvećih ograničavajućih čimbenika za razvoj ekološke poljoprivrede je nedovoljno razvijena tržišna infrastruktura i neodgovarajuća organiziranost tržišta ekoloških proizvoda te nedostatak odgovarajućih znanja i vještina, dok razvojni potencijal čine mladi educirani ljudi zainteresirani za ekološku proizvodnju kao i sve veći broj osviještenih potrošača ekoloških proizvoda.
Ključne riječi
organska proizvodnja; potencijal; razvoj
Hrčak ID:
78916
URI
Datum izdavanja:
10.3.2012.
Posjeta: 8.379 *