Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Biološki učinak soka od višanja na bakterijsku floru ljudske sline in vitro

Mária Hevesi ; Corvinus University of Budapest, Faculty of Horticultural Science, Department of Pomology, Villányi út 29–43, HU-1118 Budapest, Hungary
Anna Blázovics ; Semmelweis University, Department of Pharmacognosy, Üllo”i út 26, HU-1085 Budapest, Hungary
Erzsébet Kállay ; Research Institute for Fruit Growing and Ornamentals, Park u. 2, HU-1223 Budapest–Érd, Hungary
Anita Végh ; Corvinus University of Budapest, Faculty of Horticultural Science, Department of Pomology, Villányi út 29–43, HU-1118 Budapest, Hungary
Monika Stéger-Máté ; Corvinus University of Budapest, Faculty of Food Science, Department of Food Preservation, Ménesi út 43–45, HU-1118 Budapest, Hungary
Gitta Ficzek ; Corvinus University of Budapest, Faculty of Horticultural Science, Department of Pomology, Villányi út 29–43, HU-1118 Budapest, Hungary
Magdolna Tóth ; Corvinus University of Budapest, Faculty of Horticultural Science, Department of Pomology, Villányi út 29–43, HU-1118 Budapest, Hungary


Puni tekst: hrvatski pdf 150 Kb

str. 117-122

preuzimanja: 423

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 150 Kb

str. 117-122

preuzimanja: 746

citiraj


Sažetak

U radu je prvi put prikazan antibakterijski učinak mađarskih kultivara višanja. Ispitana je biološka aktivnost soka od ovih sorata: Érdi jubileum, Érdi bőtermő, Maliga emléke and Kántorjánosi 3, ubranih u različitim fazama zrelosti, te njihov učinak na suzbijanje bakterija u ljudskoj slini. Različitim metodama određivan je utjecaj višanja na miješanu bakterijsku floru sline 10 dobrovoljaca. Baktericidni je učinak procijenjen određivanjem minimalne inhibitorne koncentracije (metodom difuzije agara) i određivanjem najmanjeg baktericidnog razrjeđenja (brojanjem preživjelih bakterijskih stanica u razrijeđenim sokovima). Antibakterijski je učinak također utvrđen praćenjem broja bakterijskih stanica preostalih nakon obrade nerazrijeđenim sokovima. Ispitani sokovi od višanja imali su impresivni baktericidni učinak na bakterije u ljudskoj slini, tj. smanjili su broj stanica za 10-100× u kratkom vremenskom roku (10-40 min). Sorta Érdi jubileum bila je učinkovitija od ostalih sorata (smanjila je broj stanica za 100 000× tijekom 270 min), a njezin je baktericidni učinak ovisio o zrelosti i datumu berbe. Biološki aktivne komponente sokova bile su učinkovite protiv širokog spektra oportunističkih patogenih bakterija, kao što su: Pseudomonas, Klebsiella, Pantoea spp. i Escherichia coli, uključujući i bakteriju Pseudomonas aeruginosa koja je otporna na antibiotike, a nisu utjecale na korisne probiotičke vrste Lactobacillus spp. Rezultati su potvrdili da su svi ispitani sokovi od višanja imali antibakterijski učinak, pa je zaključeno da se konzumiranjem višanja ili njihova soka može pozitivno utjecati na higijenu usne šupljine.

Ključne riječi

Prunus cerasus; Érdi jubileum; polifenoli i antocijanini; minimalna inhibitorna koncentracija; najmanje baktericidno razrjeđenje; vrijeme potrebno za odumiranje bakterija

Hrčak ID:

79006

URI

https://hrcak.srce.hr/79006

Datum izdavanja:

27.3.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.009 *