Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Učinak nekih inhibitora na neuraminidazu soja Kudu 113 virusa newcastleske bolesti.

Sunday Blessing Oladele ; Department of Pathology and Microbiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ahmadu Bello University, Zaria, Nigeria
Paul Abdu ; Department of Surgery and Medicine, Faculty of Veterinary Medicine, Ahmadu Bello University, Zaria, Nigeria
Andrew Jonathan Nok ; Department of Biochemistry, Faculty of Science, Ahmadu Bello University, Zaria, Nigeria
King Akpofure Nelson Esievo ; Department of Pathology and Microbiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ahmadu Bello University, Zaria, Nigeria
Nicodemus Maashin Useh ; Department of Pathology and Microbiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ahmadu Bello University, Zaria, Nigeria


Puni tekst: engleski pdf 152 Kb

str. 185-194

preuzimanja: 318

citiraj


Sažetak

Iz soja Kudu 113 virusa newcastleske bolesti pripremljeno je 200 uzoraka dijalizirane neuraminidaze u svrhu istraživanja inhibicijskog učinka različitih koncentracija paranitrofeniloksaminske kiseline, saliciloksaminske kiseline, srebrnog nitrata i etilendiamintetraoctene kiseline. Učinak svake navedene tvari istražen je na 50 uzoraka neuraminidaze postupkom koji se izvodi pomoću tiobarbiturne kiseline. Najveći inhibicijski učinak na aktivnost neuraminidaze imao je srebrni nitrat. On je u 0,47 M koncentraciji smanjio učinak enzima sa 140,24 μM/min na 32,36 μM/min. Para-nitrofeniloksaminska kiselina imala je najslabiji inhibicijski učinak na neuraminidaznu aktivnost pretraživanog soja. Ona je u 0,12 M koncentraciji smanjila aktivnost neuraminidaze s 97,08 μM/min na 91,70 μM/min. Za etilendiamintetraoctenu kiselinu i saliciloksaminsku kiselinu utvrđena je visoka inhibicijska sposobnost. Saliciloksaminska kiselina u 0,47 M koncentraciji smanjila je aktivnost neuraminidaze sa 140,24 μM/min na 59,33 μM/min. Etilendiamintetraoctena kiselina u 0,35 M koncentraciji smanjila je aktivnost enzima sa 124,06 μM/min na 75,51 μM/min. Inhibicijska aktivnost svih enzima povećavala se s njihovom koncentracijom. Zaključuje se da su sve rabljene tvari in vitro zakočile neuraminidaznu aktivnost soja Kudu 113 virusa newcastleske bolesti. Potrebna su daljnja istraživanja za njihovu moguću praktičnu primjenu u sprečavanju newcastleske bolesti.

Ključne riječi

inhibitori; neuraminidaza; virus newcastleske bolesti

Hrčak ID:

80026

URI

https://hrcak.srce.hr/80026

Datum izdavanja:

17.8.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 914 *