Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

BIOKEMIJSKI POKAZATELJI KRVI OVACA I KVALITETA MLIJEKA U PROIZVODNJI LIVANJSKOG I TRAVNIČKOG SIRA

Amina Hrković Porobija ; Veterinarski fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Aida Hodžić ; Veterinarski fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Zlatan Sarić ; Veterinarski fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Muhidin Hamamdžić ; Veterinarski fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Eva Juhas Pašić ; Veterinarski fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Ermin Šaljić ; Veterinarski fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 105 Kb

str. 107-116

preuzimanja: 554

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga rada je utvrđivanje šireg spektra metaboličkih parametara krvi ovce, na osnovi kojeg bi se identificirale određene specifičnosti i njihovo pojedinačno relativno značenje za parametre kvalitete mlijeka i sira. Za ispitivanje su odabrana dva uzgajivača ovaca pasmine pramenka s dva različita lokaliteta (Livno i Travnik) u razdoblju ljetne ispaše (srpanj, kolovoz i rujan). U krvnom serumu određivani su sljedeći biokemijski parametri: glukoza, kolesterol, trigliceridi, ukupni protein, albumin, urea, aspartat aminotransferaza, alanin aminotransferaza, gama-glutamil transferaza, alkalna fosfataza, laktat dehidrogenaza, kalcij, fosfor i magnezij. U mlijeku su određeni postotak mliječne masti, proteina i laktoze, a od mlijeka od kojeg su uzeti uzorci napravljeno je ukupno šest uzoraka sira, po tri za Livanjski i Travnički sir, odnosno po jedan za svaki termin uzorkovanja. Analiza uzoraka sira obuhvaćala je određivanje fizikalno-kemijskih karakteristika: suha tvar, vlaga, mast i pH. Variranja pojedinih parametara kvalitete ispitivanih uzoraka Livanjskog i Travničkog sira, kao i njihova korelacija s parametrima kemijskog sastava mlijeka posljedica su prije svega promjenjive kvalitete mlijeka kao osnovne sirovine i/ili značajnih varijacija u tehnologiji koji su mogli utjecati na sposobnost mlijeka za sirenje, odnosno na enzimatske procese koji se odvijaju tijekom sirenja, ali i zrenja sira.

Ključne riječi

ovčje mlijeko; Livanjski sir; Travnički sir; biokemijski pokazatelji

Hrčak ID:

80178

URI

https://hrcak.srce.hr/80178

Datum izdavanja:

10.4.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.383 *