Izlaganje sa skupa
Alergeni u poljoprivrednim proizvodima tijekom uskladištenja
Zlatko Korunić
Sažetak
Na poljoprivrednim proizvodima tijekom čuvanja u različitim skladišnim objektima pojavljuje se niz rizičnih situacija poput kontaminacije grinjama, insektima, glodavcima, plijesnima, nedostatne higijene, uporabe opasnih i toksičnih pesticida, razvoja mikotoksina i alergena. Problemi su osobito naglašeni u zemljama u razvoju gdje su zalihe hrane nedostatne i zbog potrebe za jelom zanemaruju se potencijalne i stvarne opasnosti koje takva hrana može imati za ljudsko zdravlje. Smatra se da dobar sustav integrirane zaštite robe poljoprivrednog podrijetla može znatno smanjiti potencijalnu i stvarnu opasnost nastalu onečišćenjem tijekom čuvanja u skladištima. Porast pojava alergije u razvijenim zemljama i želja da se poveća sigurnost hrane usmjerila je pozornost znanstvenika na mogući razvoj alergena na uskladištenoj poljoprivrednoj robi i u njoj tijekom čuvanja. Istražujući moguće uzroke pojave respiratornih simptoma u radnika zaposlenih u žitarskoj i mlinarskoj industriji, brojnim testovima i u objavljenim radovima potvrđena je uska povezanost između profesionalnih bolesti i kontaminacije uskladištene robe i radnog prostora grinjama, insektima, glodavcima i plijesnima. Uskladišteni proizvodi mogu sadržavati alergijska onečišćenja biljnog, mikrobiološkog i životinjskog podrijetla. Utvrđeno je da su grinje najvažniji onečišćivači robe i proizvođači alergena. Uzrokuju astmu kad se unose u organizam disanjem. Osobito su opasne kad se u velikom broju unose u organizam s hranom jer izazivaju anafilaktičke reakcije. Premda su kao izvori alergena potvrđene i neke skladišne gljivice (Aspergillus oryzae i A. niger), smatra se da su njihovi mikotoksini znatno opasniji problem. Kao izvori alergena navode se ove skladišne grinje i insekti: grinje Dermatophagoides farinae, Lepidoglyphus destructor, Tyrophagus putrescentiae, Tyreophagus entomophagus i Suidasia spp., insekti Tenebrio molitor, Sitophilus granarius, Plodia interpunctella, Ephestia kuehniella, Liposcellis bostrychophila i Blatta orientalis. Izmet artropoda kao i mokraća štakora i miševa jednako su važni izvori alergena.
Ključne riječi
alergijski učinci; onečišćenja uskladištene hrane; skladišni štetnici
Hrčak ID:
576
URI
Datum izdavanja:
27.4.2001.
Posjeta: 2.421 *