Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Hrvatska crkvena historiografija o tzv. kasnom jansenizmu u idejnom sustavu jozefinizma

Franjo Emanuel Hoško


Puni tekst: hrvatski pdf 253 Kb

str. 144-161

preuzimanja: 956

citiraj


Sažetak

Jansenizam, nazvan po začetniku Corneliusu Jansenu (1583-1638), profesoru teologije i biskupu u Ypernu, je teološko učenje o odnosu milosti i predodređenja koje nastoji uskladiti katoličko i protestantsko naučavanje o tim temeljnim sadržajima kršćanskog vjerovanja i naučavanja. Jansenovi su sljedbenici ubrzo prekoračili granice teološke rasprave i predlagali cjeloviti program crkvenih reformi kako ih je u 16. st. bio zacrtao Tridentski sabor. Kako su smatrali da taj program reformi koče pape i k tome da vlast pape ugrožava prava biskupa, suprotstavili su se učenju o papinoj neprevarljivosti i poticali državu da utječe na život Crkve i provede reforme u Crkvi i bez pristanka središnjih crkvenih vlasti u Rimu. Nakon sustavnih istraživanja jozefinizma tzv. Bečke povijesne škole, europska historiografija danas, a i crkvena, zastupa mišljenje da je taj program
crkvene obnove, začet u jansenizmu, postao i programom jozefinizma, i to njegovom važnom sastavnicom koju suvremeni povjesničari nazivaju obnovnim katoličanstvom.
Hrvatski crkveni povjesničari poznaju istraživanja Bečke škole; jedni ih prihvaćaju, dok drugi slijede stavove tzv. Insbruške povijesne škole koja u jozefinizmu vidi samo državni apsolutizam. Autor obrazlaže da je tek u prihvaćanju stavova Bečke povijesne škole moguće bolje razumjeti jozefinizam u Banskoj Hrvatskoj te uočiti i ispravno vrednovati obnovno katoličanstvo kao njegovu sastavnicu, poniklu iz kasnog jansenizma. Tada će hrvatska crkvena historiografija prepoznati još neuočene i jansenistički usmjerene skupine crkvenih ljudi u Hrvatskoj, prvu okupljenu u tzv. "Zagrebačkoj školi" i drugu uz biskupe u Pečuhu i Ðakovu; tu drugu skupinu se uvjetno može nazvati "Franjevačkom školom".

Ključne riječi

jansenizam, kasni jansenizam, jozefinizam, "Zagrebaèka škola", "Franjevaèka škola", hrvatska crkvena historiografija

Hrčak ID:

8013

URI

https://hrcak.srce.hr/8013

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.032 *