Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Sto četrdeset godina Hrvatskog pedagoško-književnog zbora

Nevio Šetić ; Hrvatski pedagoško književni zbor, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 236 Kb

str. 353-372

preuzimanja: 1.386

citiraj


Sažetak

Osnovan 1871. i otada kontinuirano djelatan, Hrvatski pedagoško-književni zbor je do danas prešao radni put dug 140 godina. Tijekom 140-godišnjeg postojanja i djelovanja izdavao je pedagoške i književne časopise, pedagošku enciklopediju, djela o obrazovanju i odgoju, pedagoške priručnike i udžbenike, kao i književna djela za mladež.
Organizirao je povremeno održavanje svehrvatskih učiteljskih skupština u vrijeme kad su hrvatske zemlje – voljom nadređenih im tuđinskih vlasti – bile razjedinjene, čime je pridonosio misaonoj i emotivnoj integraciji hrvatskoga naroda. Učiteljski domovi u Zagrebu i Crikvenici, kao i Hrvatski školski muzej u Zagrebu s Pedagoškom knjižnicom i Pedagošklim arhivom te Školske novine djela su Zbora.
Počevši od 1976. Zbor je svake godine organizirao višednevnu Školu pedagoga. Od 1998. na isti način usporedno djeluje i Škola učitelja, a od 2010. godine organizira se svake godine Jesenska i Proljetna škola HPKZ-a, namjenjene stručnom usavršavanju svih dionika hrvatskoga obrazovnog sustava, od vrtića do srednjih škola i učeničkih domova.
Tijekom zadnjih desetljeća Zbor ima i svoje ogranke diljem Hrvatske od kojih su neki vrlo aktivni. Njegovo sveukupno članstvo broji danas oko 1.500 članova.

Ključne riječi

učitelj; škola; odgoj; obrazovanje; pedagogija; HPKZ; književnost

Hrčak ID:

82760

URI

https://hrcak.srce.hr/82760

Datum izdavanja:

15.10.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.680 *