Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Mogući učinci igranja računalnih igrica i videoigara na djecu i adolescente

Vesna Bilić orcid id orcid.org/0000-0003-2306-5803 ; Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Damjan Gjukić ; Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Giovanna Kirinić ; Osnovna škola Ive Andrića u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 391 Kb

str. 195-213

preuzimanja: 5.883

citiraj


Sažetak

Oduševljenje i učestala zaokupljenost djece i mladih računalnim igricama i videoigrama razlog je zabrinutosti njihovih roditelja i učitelja. Cilj je ovoga rada na temelju istraživanja i pregleda literature analizirati pozitivne i negativne učinke igranja računalnih igrica i videoigara na djecu i adolescente, s osobitim osvrtom na mogućnost stvaranja ovisnosti o njima.
Iako neke računalne igrice i videoigre mogu služiti korisnom učenju, razvoju brzine i koordinacije, usredotočenosti, kontrole te sposobnosti rješavanja problema, osobito se upozorava na njihove štetne utjecaje: agresivnost, socijalnu izolaciju, problematičnu uporabu sve do stvaranja ovisnosti.
Zbog prisutnosti velike količine agresije u nekim računalnim igrama strahuje se od mogućnosti imitiranja radnji i postupaka likova, razvijanja neosjetljivosti za nasilje i opravdavanje realnoga nasilja. Veliki broj istraživača upozorava na moguću povezanost između računalnih igara i agresivnosti djece.
Iako nema čvrstih dokaza da igrice utječu na socijalno povlačenje i izolaciju djece, istraživači upozoravaju na posljedice koje one na tom planu mogu izazvati kod neumjerenih igrača.
Treći negativni aspekt koji se povezuje uz računalne igre produžavanje je vremena igranja, preokupacija do patološkog igranja.
Na kraju se analizira postoji li mogućnost stvaranja ovisnosti o računalnim igricama i videoigrama i navode se mogući upozoravajući znakovi: konstantno produžavanje vremena igranja; razvoj tolerancije na podražaj; nemir i razdražljivost kad se igra prekine; nemoć kontroliranja igranja i prestajanja; prekid s ranije važnim aktivnostima; laganje o igranju; nastavljanje igranja usprkos
zabranama; sukobi s roditeljima, prijateljima i školski problemi.

Ključne riječi

računalne igrice; videoigre; djeca; adolescenti; socijalna izolacija; ovisnosti

Hrčak ID:

82847

URI

https://hrcak.srce.hr/82847

Datum izdavanja:

15.4.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 10.071 *