Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Temeljne zakonitosti loksodromske navigacije

Serđo Kos
Dinko Zorović


Puni tekst: engleski doc 555 Kb

str. 1-8

preuzimanja: 1.396

citiraj


Sažetak

Pri plovidbi po loksodromi u izračunima potrebnih navigacijskih parametara pojavljuju se dva karakteristična problema:
- tzv. prvi loksodromski problem u kojemu se iz poznatih apsolutnih koordinata pozicije polaska i pozicije dolaska određuje opći loksodromski kurs plovidbe i loksodromska udaljenost,
- tzv. drugi loksodromski problem u kojemu se iz poznatih apsolutnih koordinata pozicije polaska, poznatoga loksodromskog kursa plovidbe i poznate prijeđene loksodromske udaljenosti određuju apsolutne koordinate pozicije dolaska.
U postojećoj stručnoj i znanstvenoj literaturi navedena dva problema rješavaju se s pomoću jednadžba koje su izvedene iz tri loksodromska trokuta:
- prvoga loksodromskog trokuta,
- drugoga loksodromskog trokuta,
- trećega loksodromskog trokuta.
U ovom radu dokazane su osnovne zakonitosti između loksodromskih trokuta (infinitezimalne veličine/ konačnih dimenzija) na Zemlji kao kugli jediničnog radijusa R1 i njihovih projekcija na pomorskoj (Mercatorovoj) karti. Na temelju tih zakonitosti prikazana su određena teorijska rješenja kojima se mogu izračunati svi navigacijski parametri za oba loksodromska problema s pomoću samo jednog loksodromskog trokuta sa svim egzaktno definiranim elementima. Predloženim rješenjima eliminiraju se ograničenja duljine loksodromske udaljenosti i ne postoje ograničenja kutne vrijednosti loksodromskoga kursa pri izračunu navigacijskih parametara za plovidbu po loksodromi, što je doprinos unapređenju teorije lokso-dromske navigacije.

Ključne riječi

loksodromska navigacija; loksodromski trokuti

Hrčak ID:

8117

URI

https://hrcak.srce.hr/8117

Datum izdavanja:

23.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.056 *