Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sezonske promjene nekih fizikalno-kemijskih odlika mlijeka ovaca dalmatinske pramenke

Lidija Sajko-Matutinović ; LUB d.o.o., Louretska 25, Split
Vesna Pavić
Boro Mioč
Neven Antunac
Zvonimir Prpić orcid id orcid.org/0000-0003-0827-4594 ; Zavod za specijalno stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Siniša Matutinović
Josip Vrdoljak


Puni tekst: hrvatski pdf 552 Kb

str. 136-142

preuzimanja: 920

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj godine i sezone na sadržaj mliječne masti i fizikalne odlike (titracijsku kiselost, pH vrijednost, točku ledišta i gustoću) ovčjeg mlijeka. U tu svrhu je sa šest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na području Splitsko dalmatinske županije (okolica Sinja i Drniša) koja se bave uzgojem čistokrvnih ovaca dalmatinske pramenke, tijekom razdoblja mužnje (od početka travnja do kraja kolovoza) u 2009. i 2010. godini, prikupljeno ukupno 114 skupnih uzoraka mlijeka (54 uzorka 2009. i 60 uzoraka 2010. godine). U istraživanim stadima ovce su držane u sličnim (poluekstenzivnim) uvjetima, pri čemu je paša bila temeljni sastojak ljetnog, a livadno i lucerkino sijeno zimskog obroka ovaca. Utvrđene su prosječne vrijednosti analiziranih fizikalno-kemijskih odlika mlijeka i to: sadržaj mliječne masti 6,96 %, titracijska kiselost 8,06 °SH, ionometrijska kiselost 6,77 pH, točka ledišta -0,5611 °C, gustoća 1,036 g/cm3. Godina janjenja značajno je utjecala na sadržaj mliječne masti (P<0,05), kao i na titracijsku kiselost ovčjeg mlijeka (P<0,01). Utvrđen je značajan utjecaj sezone na udio mliječne masti (P<0,01) i na analizirane fizikalne odlike mlijeka ovaca dalmatinske pramenke (P<0,05).

Ključne riječi

ovčje mlijeko; mliječna mast; fizikalne odlike; godina; sezona

Hrčak ID:

83363

URI

https://hrcak.srce.hr/83363

Datum izdavanja:

19.6.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.598 *