Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

MORSKE LUKE I MORSKO BRODARSTVO PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE – POSTOJEĆE STANJE I RAZVOJNE KONCEPCIJE

Čedomir Dundović
Dušan Rudić


Puni tekst: hrvatski pdf 263 Kb

str. 133-143

preuzimanja: 5.705

citiraj


Sažetak

Temeljni je cilj ovoj znanstvenoj raspravi istražiti značaj, postojeće uvjete poslovanja i konkurentnost riječke luke i morskog brodarstva u Primorsko-goranskoj županiji. Na osnovi analiziranih podataka, autori istražuju utjecaj europske prometne politike i prometnih koridora na razvitak ključnih pomorsko-gospodarskih djelatnosti. U radu se posebno ističe međuzavisnost razvitka morskog brodarstva i morskih luka u kontekstu bržeg i uspješnijeg razvitka ovih djelatnosti. Posebna pozornost autorâ usmjerena je na analizu utjecaja državne politike i lokalne samouprave na razvitak morskih luka i morskog brodarstva u Primorsko-goranskoj županiji. Na temelju dobivenih spoznaja utvrđuju se mjere državne politike koje trebaju poticati napredak ovih ključnih pomorsko-gospodarskih djelatnosti.
Po svojim obilježjima, primijenjenoj metodologiji i rezultatima istraživanja dobivene spoznaje predstavljaju kvalitetna polazišta za razvitak pomorskih i prometnih djelatnosti Republike Hrvatske.

Ključne riječi

luka; brodarstvo; riječka luka; sjevernojadranske luke; europska prometna politika; riječki prometni smjer; koncepcije razvoja

Hrčak ID:

8278

URI

https://hrcak.srce.hr/8278

Datum izdavanja:

28.10.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 7.182 *