Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

O ideji (hrvatske) nacionalne filozofije u Alberta Bazale

Franjo Zenko


Puni tekst: hrvatski pdf 1.383 Kb

str. 109-126

preuzimanja: 554

citiraj


Sažetak

Ideju (hrvatske) nacionalne filozofije Bazala na prekretnici stoljeća preuzima od svog učitelja Franje Markovića koji je kao prvi (i svjetovni) profesor filozofije na u narodno preporodnom duhu obnovljenom Hrvatskom sveučilištu (1874) programirao nanovo započeti rad oko filozofije nadovezati na stare hrvatske filozofe od 15. do 18. stoljeća s onu stranu Velebita ne idejno nego kao historijski dokument (Bazala).
U duhu također nacionalne hrvatskopreporodne ideje, javno oživljene padom apsolutizma i osnažene ponovnom uspostavom ustavnog političkog života u Hrvatskoj od 1860-tih naovamo, Bazala već habilitacijskim radom Marulićev moralno-filozofski rad (1904) dalje razvija ideju (hrvatske) nacionalne filozofije učvršćujući je historijskim istraživanjem filozofijskoga nastojanja u hrvatskog naroda. Primijenivši je djelotvorno i u svom glavnom djelu Povijest filozofije (I-III, 1906-1909-1912), Bazala ujedno produbljuje i samu ideju nacionalne filozofije istraživanjem njezine pretpostavke, tj. ideje naroda i nacionalnog kao takvog.
Vjeran i dosljedan svom shvaćanju metalogičkih korijena filozofije, Bazala ne vjeruje u njeno benigno taumazijsko, nego životno agonalno porijeklo. Ona je u svom iskonu čin rođen iz udesa u koje zapada pojedinac i zajednica zapleteni u čvorove životnih sila različitih po vrsti ali homogenih po svom porivnom, voljnom, meta-logičkom korijenu. Filozofija je pokušaj razmrsivanja tih životnosilnosnih čvorova te se po svom iskonskom umskom porivu za oblikovanje smješta u sam korijen života pojedinca i narodnih zajednica. Stoga je i Bazalina ideja nacionalne filozofije u svom iskonu odlučni, što će reći odlučeni čin kojim svjesno i programatski hoće zahvatiti u oblikovanje životne energije hrvatske narodne zajednice u času njezina energičkog nastojanja da postane modernom nacijom, svjesna da samo kao takva u zaokruženju jakih i tada agresivnih nacionalnih individualnosti može povijesno opstati.
To je htio i tome se nadao filozof Albert Bazala, nastojeći oko onoga što je i vrhovno određenje filozofa: misaono zahvatiti duh vremena poniranjem u njegov zbiljski, metalogički korijen.

Ključne riječi

Hrčak ID:

84452

URI

https://hrcak.srce.hr/84452

Datum izdavanja:

5.12.1988.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.218 *