Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

INFORMATIVNE KARAKTERISTIKE POTROŠNJE VODE U HOTELIMA NA PODRUČJU RIJEKE

Rade Knežević ; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Sveučilište u Rijeci, Opatija, Hrvatska
Renata Grbac Žiković ; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Sveučilište u Rijeci, Opatija, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 500 Kb

str. 121-131

preuzimanja: 858

citiraj


Sažetak

U radu su analizirani kvaliteta komunalne vode u hotelskim objektima na prostoru Rijeke kao i količina potrošene vode. Razmatrane su i vjerojatnosti onečišćenja te posljedice koje onečišćenje može stvoriti turistima i stanovništvu koje bi koristilo takvu vodu. Područje ovog vodoopskrbnog sustava pripada kršu za koji je značajna podzemna cirkulacija vode, te velika osjetljivost na vanjske utjecaje, odnosno na moguća onečišćenja. Obzirom na specifičnost krških vodonosnika, za vrijeme jakih kiša, nakon dužih sušnih perioda, moguća su zamućenja i mikrobiološka onečišćenja vode koja obično nisu dugotrajna. Unatoč povremenim hidrogeološkim poteškoćama, Komunalno društvo ima organiziran sustav praćenja kvalitete vode u vodovodu te se u sustav ispušta zdravstveno ispravna pitka voda. Osim što je pitka, ta je voda čista i kvalitetnog je mineralnog sastava. Unatoč činjenici da je riječki vodovod vodeći u Hrvatskoj, po sigurnosti vodoopskrbe i kvaliteti pitke vode, potrošnja u hotelima uglavnom se odnosi na sanitarnu vodu jer turisti nemaju naviku piti vodu iz vodovoda ili o takvoj mogućnosti nisu dovoljno informirani.

Ključne riječi

voda za piće; informacijska vrijednost; grad Rijeka; kvaliteta vode; turizam; zdravlje

Hrčak ID:

84805

URI

https://hrcak.srce.hr/84805

Datum izdavanja:

28.6.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.014 *