Pregledni rad
Funkcionalna svojstva polisaharida iz gljiva
Irena Jeličić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet; Sveučilište u Zagrebu
Katarina Lisak
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet; Sveučilište u Zagrebu
Sažetak
Posljednjih desetljeća se prilikom razvoja nove hrane veliki naglasak stavlja na njezine fi ziološke funkcije obzirom na sve veću brigu
potrošača o zdravlju te sve češći odabir minimalno procesiranih namirnica. Tako je sve veće zanimanje i za konzumacijom gljiva i njihovih ekstrakata kojima se pripisuju brojni zdravstveni učinci među kojima je prvenstveno jačanje imunološkog sustava. Bez obzira na veliki broj dodataka prehrani na tržištu koji obećavaju povoljne učinke u borbi protiv različitih oboljenja i stanja, provedeno je vrlo malo kliničkih studija koje bi potkrjepljivale takve tvrdnje. Stoga je svrha ovog rada pružiti kratki pregled o znanstveno i klinički dokazanim zdravstvenim učincima polisaharida, kao najintenzivnije istraživanoj skupini bioaktivnih spojeva u gljivama
Ključne riječi
Hrčak ID:
84919
URI
Datum izdavanja:
24.7.2012.
Posjeta: 3.004 *