Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Funkcionalna svojstva polisaharida iz gljiva

Irena Jeličić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet; Sveučilište u Zagrebu
Katarina Lisak ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet; Sveučilište u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 157 Kb

str. 78-84

preuzimanja: 701

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 157 Kb

preuzimanja: 1.094

citiraj


Sažetak

Posljednjih desetljeća se prilikom razvoja nove hrane veliki naglasak stavlja na njezine fi ziološke funkcije obzirom na sve veću brigu
potrošača o zdravlju te sve češći odabir minimalno procesiranih namirnica. Tako je sve veće zanimanje i za konzumacijom gljiva i njihovih ekstrakata kojima se pripisuju brojni zdravstveni učinci među kojima je prvenstveno jačanje imunološkog sustava. Bez obzira na veliki broj dodataka prehrani na tržištu koji obećavaju povoljne učinke u borbi protiv različitih oboljenja i stanja, provedeno je vrlo malo kliničkih studija koje bi potkrjepljivale takve tvrdnje. Stoga je svrha ovog rada pružiti kratki pregled o znanstveno i klinički dokazanim zdravstvenim učincima polisaharida, kao najintenzivnije istraživanoj skupini bioaktivnih spojeva u gljivama

Ključne riječi

Hrčak ID:

84919

URI

https://hrcak.srce.hr/84919

Datum izdavanja:

24.7.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.004 *